Доступність посилання

ТОП новини

Новий міжетнічний конфлікт у Росії: наслідки і причини


У місті Пугачові в Саратовській області Росії все не вщухають протести проти переселенців із Північного Кавказу. Причиною стало вбивство місцевого хлопця у сварці через дівчину: вбивцею виявився чеченець за національністю. Але, на думку оглядачів, ця трагедія лише вивільнила напруження, яке давно наростає в російському суспільстві.

Чеченська діаспора забирає з Пугачова Саратовської області своїх юнаків. Урядовці кажуть: чеченці вивозять тих молодиків, яких вважають «погано керованими».

Поліція заявляє, що становище в місті після заворушень, викликаних убивством місцевого хлопця, яке здійснив чеченець, уже під контролем. Але такі заяви вже лунали й раніше, акції ж протесту проти перебування в Пугачові переселенців із Північного Кавказу спалахують знову і знову. Місцеві мешканці вимагають виселити чеченців із цього міста на південному сході європейської частини Росії.

Мешканці міста Пугачова в Росії вимагали «виселити чеченців»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Демонстранти вже кілька разів блокували важливе шосе, вони намагалися спалити кав’ярню, де зустрічається чеченська молодь, і ввірватися в урядову будівлю. Усе це триває від кінця минулого тижня, коли після бійки біля тієї кав’ярні загинув 20-річний Руслан Маржанов. За підозрою в убивстві затримали 16-річного чеченця, який визнав свою вину.

Національний підтекст легко знайшовся

На думку більшості оглядачів, причина суто побутова й не має національного відтінку: п’яні хлопці побилися через дівчину. Маржанов, коли вже копатися в походженні, був наполовину росіянин, наполовину татарин; його батько наголошував, що син мав багато друзів усіх можливих національностей.

Але після похорону загиблого кілька сотень місцевих мешканців, а більшість їх у 40-тисячному Пугачові росіяни, пішли на бійку у квартал, де переважно живуть чеченці – їх у місті близько ста.

Проте і мешканці міста, і сторонні оглядачі звертають увагу, що коли в таких трагедіях можна знайти якийсь національний підтекст, щоразу знаходяться ті, хто саме на цьому накручує напруженість.

Міжетнічну ворожнечу роздмухують російські націоналісти

Аналітик правозахисного центру «Сова», який відстежує міжнаціональні відносини в Росії, Віра Альперович наголошує: «Схожі інциденти стаються двічі-тричі на місяць у Росії. Я постійно стежу за новинними стрічками націоналістів, і вони таких конфліктів не пропускають і намагаються їх усіляко розкручувати, рекламувати, повідомляти про них. Для них це ознаки того, що починається міжетнічна війна, яка, за їхніми уявленнями, повинна бути в Росії і яку вони дуже чекають».

На думку фахівця, це значною мірою наслідок того, що влада Росії не проводить політики, яка мала б виплекати спільне самоусвідомлення всіх громадян країни. А без такого спільного самоусвідомлення наростають міжетнічні розбіжності, каже Альперович: «Тому виникають природні, більш звичні ідентичності, люди звертаються до них – це етнічні ідентичності. А далі починає працювати механізм ксенофобії, механізм ворожнечі, який, власне, і запускають, особливо в маленьких містечках, де йдеться про вузькі спільноти, де все одне в одного на очах відбувається».

Винні не чеченці, а криза в суспільстві

До таких конфліктів у Росії виявляються причетними люди різних національностей. Але особливо часто набувають розголосу такі конфлікти з участю саме чеченців, звертає увагу юрист Абусуп’ян Ґайтаєв: «Сьогодні, звичайно, чеченці – досить вразлива частина російського населення, тому що як наслідок чеченських воєн сформувалося стійке упередження російського суспільства до чеченців, і будь-який конфлікт, пов’язаний із участю чеченців, сприймається не як звичайний конфлікт чи суперечка двох сторін, а як якесь протистояння ворожих сторін, і ця ворожнеча досить глибока».

А експерт Музею антропології і етнографії в Санкт-Петербурзі Валентина Узунова бачить і ще глибшу проблему, що лежить в основі таких подій, які сталися в Пугачові і стаються в Росії: за її словами, це глибинний розрив суспільних відносин у всьому російському суспільстві, який впливає на всі відносини між людьми – між поколіннями, класами, соціальними групами.

«Заздрість і злість надто роз’ятрили душі, це надто глибока і тривала криза у відносинах. Немає емпатії. А без почуття емпатії, довіри, співчуття, милосердя неможливі нормальні людські відносини», – каже фахівець.

Матеріал підготували: Robert Coalson, Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG