Доступність посилання

ТОП новини

У Львові директора музею прирівнюють до завгоспа


Домініканський собор у Львові
Домініканський собор у Львові
Львів – Керівників культурних установ, які є у власності облради, призначає обласна адміністрація, а погоджують не депутати, а управління майном представницького органу влади, вочевидь прирівнюючи директора музею до завгоспа. У Львові громадські діячі і єпископи чотирьох церков звернулись до голови Львівської обласної адміністрації Віктора Шемчука через непрозору кадрову політику.

Нового директора музею історії релігії, чиновника Львівської обласної адміністрації Ореста Малиця призначив місяць тому департамент з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей обладміністрації. Ніякого конкурсу не було оголошено, а це й не передбачено розпорядженням голови обласної адміністрації і положенням облради, а тому ніхто більше не міг поборотись за цю посаду і запропонувати своє бачення розвитку музею. До слова, єдиного в Україні такого рівня, заснованого Львівською облрадою, підпорядкованого департаментові культури.

Керівник департаменту Наталія Гамкало пояснила Радіо Свобода, що жодних порушень у призначенні директора музею немає.

«Призначення директора музею історії релігії відбулось без порушень, згідно з законодавством, за погодженням з Львівською облрадою, яка є власником установи, є розпорядження голови Львівської обласної адміністрації. Призначили людину професійну», – наголосила Наталія Гамкало.

У Мінкультури підтвердили Радіо Свобода, що лише обласна адміністрація самостійно призначає директора музею, а міністерство ніяким чином не втручається у кадрову політику. Відтак ніякого порушення законодавства з боку обласної адміністрації немає. Хоча у Мінкультурі вважають, що було б правильно спершу оголосити конкурс, оскільки музей історії релігії унікальний. Але конкурс, згідно з тими положеннями, якими послуговується обласна адміністрація, не обов’язковий.

Депутати нічого не знають

Призначили директора музею у департаменті культури з подачі заступника голови Львівської обласної адміністрації, а погодили з управлінням майном Львівської облради. Депутатська комісія з питань культури нічого про це не знає, заявив її голова Роман Ковальчук.

Виглядає так, що культурні установи облрада прирівняла до господарських, схваливши відповідне положення у 2006 році, і саме управління майном погоджує керівників закладів, які у власності ради.

Депутат облради від фракції «Удар» Оксана Юринець зробила депутатський запит на ім’я голови Львівської обласної адміністрації Віктора Шемчука з вимогою пояснити, у якому правовому полі призначили директора музею.

«Якщо належить установа обласній раді, то сесія облради має затверджувати, а також має бути оголошений конкурс, якщо говоримо про прозорість», – каже депутат. Однак саме депутатам потрібно відмінити власне положення про погодження керівників культурних установ, які у власності облради.

Громадськість проти кулуарних призначень

Директор Інституту народознавства НАН України Степан Павлюк, один з ініціаторів звернення до голови обласної адміністрації з вимогою змінити рішення про призначення директора музею, каже, що громадськість має власну думку і хоче запропонувати на розгляд конкурсу ще одну людину.

«Мусить бути оголошений конкурс, щоб не чиновник обирав, а представники громадськості. Цього не було. Сам процес призначення був кулуарний. Громадськості потрібно до цього поставитись суворо, і тому звернемось до керівника області. Адже будь-який чиновник призначається через конкурс, а тут якесь середовище захотіло свою особу, і це неприпустимо. У нас останнім часом непрофесіоналів призначають у музеї», – каже Степан Павлюк.

Єпископи Української греко-католицької церкви, Української православної церкви Київського і Московського патріархатів, Української автокефальної православної церкви звернулись до очільника області Шемчука з проханням відкликати новопризначеного директора і оголосили відкритий конкурс на посаду керівника музею історії релігії.

Водночас колектив музею готує своє звернення на підтримку призначеного директора.

Однією з причин такого несподіваного призначення, без обговорення у широких колах культурних діячів, депутат облради Олесь Старовойт вбачає гроші. Адже у бюджеті передбачено майже два з половиною мільйони гривень на придбання котла для музею.

«Тут мова йде швидше про кошти, які треба освоїти, і швидше шукали людину, яка б ці кошти швидко освоїла», – висловив припущення депутат.

Це не перший скандал у музейному середовищі. Міністерство культури, без ніякого конкурсу, не запитавши громадськість Львова, призначило директором галереї мистецтв доньку покійного Бориса Возницького. Хоча львів’яни мали інших претендентів на цю посаду.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG