Доступність посилання

ТОП новини

Конгресмени-республіканці – проти масштабної імміграційної реформи


ВАШИНГТОН – Республіканські члени Палати представників на своїй нараді відкинули законопроект про докорінну реформу імміграційної системи, схвалений Сенатом США.

Лідери республіканської більшості заявили, що замість цього вони пропонують поетапний підхід, спрямований на уповільнення реформи, яка відкрила б можливість отримання легального статусу для приблизно 11 мільйонів нелегалів.

Члени республіканської фракції в Палаті представників зустрілися зі своїми лідерами ввечері в середу, щоб виробити свою позицію щодо законопроекту про всеосяжну імміграційну реформу, який прийняли в червні в Сенаті.

Республіканські лідери Палати згодні з демократами в тому, що імміграційна система США потребує реформування, але у своїй заяві підкреслили, що вони відкидають єдиний масштабний законопроект за типом розпочатої президентом Бараком Обамою реформи системи охорони здоров'я.

За словами голови Юридичного комітету Палати республіканця Боба Ґудлета, вони пропонують «поетапний, обережний підхід, що передбачає слухання, ретельне вивчення питання та прийняття окремих законопроектів, щоб запобігти повторенню помилок, допущених в 1986 році».

Тоді республіканський президент Рональд Рейґан підписав закон, що оголосив амністію для трьох мільйонів нелегальних іммігрантів. Рейґан та інші прихильники тоді стверджували, що це – одноразова амністія і передбачені законом заходи щодо зміцнення охорони кордону покінчать з нелегальною імміграцією.

Однак замість цього закон був сприйнятий як сигнал, що рано чи пізно нелегали в США будуть амністовані, і їх число в країні зросло, згідно з урядовими оцінками, до 11 мільйонів.

Конгресмен Ґудлет заявив, що республіканці побоюються, що те ж саме може трапитися з сенатським законопроектом і наполягають на тому, щоб заходи щодо зміцнення охорони кордонів і посилення імміграційного режиму були прийняті до того, як нелегальні іммігранти зможуть подати документи на легалізацію.

Член Палати представників республіканка Мішель Бакман відкинула вимоги демократів дати можливість нелегалам отримати громадянство.

«Єдине положення, яке ми готові підтримати зараз – це будівництво прикордонної огорожі», – сказала вона.

У середу близько 500 молодих іммігрантів та їхніх батьків зібралися біля Капітолію, щоб провести своєрідну церемонію прийняття громадянства і, тим самим, дати зрозуміти, що вони готові до того, щоб їх визнали американцями.

Конгресмен-демократ Луїс Ґутьєррес закликав Палату представників скористатися цим моментом. За його словами, за допомогою демократів Палата може з легкістю набрати 218 голосів, необхідних для прийняття імміграційної реформи.

«Ми говоримо контрольованій республіканцями Палаті представників: прислухайтеся до волі народу. Ви знаєте, і я знаю, що 218 голосів для всеосяжної імміграційної реформи набрати можна, і все, що ми просимо, це п'ять хвилин часу роботи Палати», – заявив Гутьєррес.

Мешканка Вашингтона Лорелла Праелі, що приїхала в США з Перу, каже, що іспаномовні виборці уважно стежать за позицією республіканців з цього питання.

«Думаю, у них є можливість зробити вибір: стати партією майбутнього або партією минулого», – зазначила вона.

У 2012 році кандидата в президенти від Республіканської партії Мітта Ромні підтримали лише 27 відсотків іспаномовного населення, в той час як Барак Обама заручився підтримкою 71 відсотка. Однак за оцінками аналітиків, багато конгресменів-республіканців були обрані від досить однорідних округів з переважаючим білим населенням, і їх більше хвилює питання збереження власних місць, ніж наступні президентські вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG