Доступність посилання

ТОП новини

Фашисти взяли Крим


Поки українська влада «бореться» з міфічною «фашистською загрозою» з боку опозиції, справжні фашисти відшукалися в тилу – в Криму, що безапеляційно вважається «базовим регіоном» провладної партії. Більше того – у місті-герої Керчі, де за регіоналів та її почесного голову традиційно голосує під 80% містян. І де діє аж два (!) «антифашистські комітети» (регіоналів і комуністів). Місцеві журналісти з kerch.fm надибали в соціальних мережах групу, члени якої себе називають активістами «ВОПД РНЕ Малороссия».

Тут слід пояснити, що «Русское нациоальное единство» (РНЕ) – це відоме в Росії та за її межами з середини 1990-х років неонацистське угруповання, яке відверто пропагує нацистські ідеї і символи.

Як виявилося, щупальця цього руху дотяглися і до України. Зокрема, в Криму діє щонайменше два «отделения ВОПД РНЕ Малороссия» – у Керчі та Севастополі.

Керченські неонацисти особливо активні, вигадливі і провокаційні: в інтернеті вони виставили десятки фотографій своїх тренувань – рукопашний бій, бій у горах, метання ножів, кидання «коктейлів Молотова», дослідження каменоломень тощо. Люди в камуфляжі фотографуються зі зброєю, зовнішньо схожою на бойову, навіть із гранатометом. На всіх фотографіях обличчя затерті.

«Бійці», як вони себе називають, не ховаючись позують перед фотокамерами з витягнутими у нацистському вітанні правими руками і з прапорами зі стилізованою свастикою біля відомих історико-культурних об’єктів Керчі.

Все виглядає досить провокативно і підозріло – невже в Керчі чи Севастополі не відомо про цю групу? До речі, в мережі «Вконтакте» вона нараховує близько двох тисяч членів.

І попри те, що більшість відомих інтернет-видань Криму весь цей тиждень активно пише про керченських неонацистів – з боку влади нуль реакції.

Після того, як не дуже впливовий опозиційний народний депутат з фракції «Свободи» сказав лише про необхідність винесення на референдум питання доцільності існування кримської автономії, Президія Верховної Ради Криму провела позачергове засідання та ухвалила спеціальну заяву. Депутати, а потім провладні політологи, журналісти таке бажання свободівців назвали фашистським і неонацистським.

Тепер же жоден депутат на появу неонацистів у Керчі не відреагував. У прес-службах парламенту та уряду сказали, що публікацій про це не бачили (!). Не чули і не бачили озброєних неонацистів із «ВОПД РНЕ Малороссия» ні в кримській міліції, ні в кримському главку СБУ.

І тут напрошується висновок із двома версіям: або українську владу просто «заклинило» на «фашистах» з опозиції і вона включно зі своїми службами нічого іншого не бачить, або керченські (і севастопольські) «бійці» з гранатометами і свастикою мають пряме відношення до цієї влади і цих служб. У світовій павутині я знайшов ще одне пояснення цьому керченсько/севастопольському феномену: мовляв, це готується до 2015-го «привіт» Віктору Януковичу від його колеги з північного сходу. Втім, цей варіант підпадає під першу версію.

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG