Доступність посилання

ТОП новини

Євроінтеграція і позики – аргументи для звільнення Тимошенко


Юлія Тимошенко є основною темою доповіді про розподіл кримінальної та політичної відповідальності, озвученої в ПАРЄ, заявляє захисник екс-прем’єра Сергій Власенко. Він зауважив, що з наближенням осіннього саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі увага Європи до вибіркового правосуддя в Україні зростає. Фахівці вважають, що нині українській владі вигідно відпустити Тимошенко принаймні на лікування, щоб отримати натомість міжнародну фінансову допомогу. Зі свого боку, провладні організації ветеранів та інвалідів у Харкові вимагають, щоб опозиційного лідера прооперували в Україні.
Сергій Власенко
Сергій Власенко

Останній звіт про розділення кримінальної та політичної відповідальності в Європі, який днями в Раді Європи озвучив його автор, доповідач ПАРЄ Пітер Омтзіхт, на 90% стосувався Юлії Тимошенко, заявив її захисник Сергій Власенко.

Тимошенко має всі ознаки політичного в’язня, якого прибрали з дороги як політичного конкурента
Сергій Власенко
«У звіті йдеться, зокрема, про те, що обвинувачення Тимошенко в убивстві Щербаня ґрунтується на чутках, які походять від померлих злочинців. А також про те, що Тимошенко має всі ознаки політичного в’язня, якого прибрали з дороги як політичного конкурента», – сказав він.

За словами Власенка, Пітер Омтзіхт невдовзі прибуде в Україну в рамках моніторингу, який ведуть ПАРЄ та Євросоюз напередодні осіннього саміту «Східного партнерства».

Раніше Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно ухвалила резолюцію про розмежування політичної та кримінальної відповідальності з урахуванням тексту доповіді про політичне переслідування Юлії Тимошенко та інших опозиціонерів.

Чому Кузьмін припинив розслідувати вбивство Щербаня?

Тим часом судове слідство у справі вбивства депутата й бізнесмена Євгена Щербаня зупинене, як вважають у захисті Тимошенко, через брак доказів проти неї

Генеральна прокуратура досі не відновила досудове слідство у справі Євгена Щербаня, в якому обвинувачують Юлії Тимошенко, заявив журналістам у п’ятницю Сергій Власенко.

Слідчі дії були зупинені приблизно місяць. Вони самі зрозуміли, що в них нічого немає
Сергій Власенко
«Слідчі дії були зупинені приблизно місяць тому, незважаючи на гастрольний тур пана Кузьміна по Європі, де він розказував, що має начебто беззаперечні докази по цій справі. Тепер навіть вони самі зрозуміли, що в них нічого немає. Станом на сьогодні досудове слідство в справі не ведеться», – наголосив Власенко.

Відповідаючи на запитання журналістів, він висловив упевненість, що перебіг справи Тимошенко «залежить від однієї людини, яку звуть Віктор Федорович Янукович».

Янукович може зважити на економічні аргументи – політолог

Політолог Денис Денисенко вважає, що звіт ПАРЄ та заяви європейських політиків щодо Юлії Тимошенко є лише надводною частиною айсберга. За його словами, реальні аргументи, які висувають українській владі для припинення вибіркового правосуддя, лежать в економічній площині.

Напряму ніхто не каже, що співпраця з МВФ та іншими фінансовими донорами можлива лише за умови звільнення Тимошенко, але це виразно дають зрозуміти
Денис Денисенко
«В цій країні ставити якісь умови президентові – невдячна справа, і європейці це вже зрозуміли, – зазначає Денисенко. – Однак, виходячи з економічної ситуації (а нині вже керівники багатьох міст повідомляють, що з бюджету не профінансовані навіть зарплати та інші захищені статті), Україні конче необхідні зовнішні запозичення, – пояснює експерт. – Напряму ніхто не каже, що співпраця з МВФ та іншими фінансовими донорами можлива лише за умови звільнення Тимошенко, але це виразно дають зрозуміти».

Відтак, на думку політолога, чинна влада має єдиний безпечний для себе шлях: знайти аргументи, які дозволять відпустити Юлію Тимошенко, чи дозволити їй лікуватися за кордоном.

Днями міністр закордонних справ України Леонід Кожара під час свого візиту до Німеччини заявив: «Тимошенко не може бути звільнена тільки з політичної волі когось в Україні. Ні в кого немає повноважень прийняти і звільнити засудженого». За словами Кожари, таке рішення може бути ухвалене відповідно до законів і Конституції України, наприклад, якщо Юлія Тимошенко проситиме про помилування.

Тим часом у Харкові, де в лікарні під вартою перебуває Тимошенко, кілька громадських організацій, що представляють інвалідів, «афганців» та багатодітні родини, звернулися до президента й до омбудсмена та до уряду з вимогою оперувати екс-прем’єр-міністра Тимошенко в Україні.

«Ми добре знаємо можливості вітчизняної медицини, знаємо, що будь-який український лікар вилікує загострення остеохондрозу за тиждень. І не розуміємо, як висококваліфіковані медики однієї з найкращих лікарень Європи понад рік не можуть вилікувати хронічну грижу міжхребцевого диску. Переконливо просимо забезпечити можливість проведення операції Тимошенко в Україні, нехай навіть з участю німецьких лікарів, щоб у подальшому пенітенціарна служба України могла виконати рішення суду», ­– озвучила звернення одна з його авторів Олена Шингарьова.
У Харкові виступають за лікування Тимошенко в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Відомо, що організації, які підписали звернення, є членами єдиної соціальної мережі при Харківській міській раді. Відтак соціальні послуги, які вони надають, щорічно фінансуються з міського бюджету.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG