Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і США зробили перший крок до скасування останніх перепон для ЗВТ


Брюссель – У п’ятницю в Сполучених Штатах завершився перший раунд переговорів із Євросоюзом щодо майбутньої трансатлантичної зони вільної торгівлі. Це буде перший в історії людства простір лібералізованої комерції, що покриватиме половину світового економічного виробництва й 30 відсотків торговельних обмінів планети. Проте, діалог між партнерами не обіцяє бути легким. Зокрема, через одкровення Едварда Сноудена.

І Європейський союз, і Сполучені Штати були істотно пошарпані фінансовою кризою, а тому нині разом шукають можливості повернути колишню економічну велич і припинити поширення безробіття.

З огляду на це, у Вашингтоні завершилася перша зустріч, на якій йде мова щодо підписання угоди про найбільшу на планеті зону вільної торгівлі (ЗВТ). За оцінками економістів, створення цього простору вдихне нове життя в економіку по обидва боки Атлантичного океану. Очікується, що внаслідок ЗВТ додатково з’являться до двох мільйонів робочих місць.

Ця угода має на меті встановити дисципліни на 21-е, а може й 22-е століття для полегшення торгівлі
Дан Маллані
«Вся ця угода має на меті встановити дисципліни на 21-е, а може й 22-е століття для полегшення торгівлі. У всіх цих сферах йдеться про взаємовигідну для США та Європи ситуацію. Спільна мета, яку ми переслідуємо, – збільшення можливостей для створення нових робочих місць та зростання конкурентоспроможності у світі», – зазначив по завершенні першого раунду перемовин Дан Маллані, голова переговорної делегації США.

Протекціонізм і популізм можуть зашкодити створенню ЗВТ

Його європейський колега Іґнасіо Ґарсіа Берсеро, голова переговорної делегації Європейського союзу, заявляє, що перші зустрічі у Вашингтоні були доволі продуктивними. Він зауважує, що торгівля між Євросоюзом та Америкою вже тепер є доволі лібералізованою, з надзвичайно низькими митними перепонами. З огляду на це, дебати точаться, насамперед, щодо правил та норм, скажімо, у сфері охорони здоров’я, харчування, інвестицій чи автомобільного виробництва.

Чарльз Купчан, колишній член Ради національної безпеки США професор міжнародних відносин у Джорджтаунському університеті, переконаний, що ні для Вашингтона, ні для Брюсселя час для переговорів на таку тему, як поглиблена лібералізація торгівлі, не найкращий. Криза вплинула на громадську думку і серед європейців, і серед американців, тож протекціонізм та популізм, що наразі набирають оберти, можуть суттєво ускладнити переговори ЄС та США.

Інше делікатне питання – захист цифрових персональних даних, що гальмує роботу на європейському ринку таких американських груп, як Google чи Facebook.

Шпигунські пристрасті

Не посприяли розкутості переговорному клімату й все нові й нові одкровення Едварда Сноудена щодо заокеанського шпигунства за об’єднаною Європою. Франція, після інформації щодо шпигування за європейськими дипломатами та євроустановами, навіть закликала відкласти торговельні переговори. Зрештою, паралельно із діалогом щодо ЗВТ у США спеціальна робоча група розпочала розслідування деталей програми стежень, що була використана американськими спецслужбами.

«Ні, ці розмови ведуться в іншому руслі, тому, ця тема не виникала поміж учасниками переговорів щодо торгівлі, які велися цього тижня», – зазначив представник США Дан Маллані.

Наступний раунд європейсько-американських дискусій відбудеться у жовтні у Брюсселі.

Єврокомісія, що представляє співдружність на цих зустрічах, заявляє, що переговори мали б завершитися наприкінці наступного року. Однак, більшість експертів схиляється до думки, що підпис під угодою про трансатлантичну ЗВТ буде поставлений у 2015 році або й пізніше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG