Доступність посилання

ТОП новини

Речник Білого дому: дії Росії щодо Сноудена суперечать її заявам


Джей Карні
Джей Карні
Сполучені Штати вважають, що виступ екс-співробітника ЦРУ Едварда Сноудена в аеропорту «Шереметьєво», в якому він звернувся до російських правозахисників і заявив про бажання просити у Росії політичного притулку, суперечить попереднім заявам російської влади про її нейтральну позицію в цій справі. Про це на брифінгу у п’ятницю повідомив прес-секретар Білого дому Джей Карні.

«Наша позиція щодо Сноудена та висунутих проти нього звинувачень залишається такою, як і була, – сказав він. – Ми вважаємо, що його мають повернути до США, для того щоб він постав перед судом за цими звинуваченнями, і ми повідомили про ці вимоги багатьом країнам, включно з Росією». Карні також зазначив, що надання Сноудену «пропагандистської платформи для вираження його ідей суперечить попереднім заявам російської влади про її нейтральну позицію» у цій справі, а також тому, що вони «не можуть контролювати його присутність в російському аеропорту». «Це також суперечить запевненням російського керівництва про те, що воно не хоче, щоб Сноуден надалі завдавав шкоди американській безпеці», – заявив речник Білого дому.

Водночас Джей Карні зазначив, що, незважаючи на ситуацію, що склалася довкола Сноудена, адміністрація США не хотіла б зіпсувати «важливих відносин з Росією».

Речник Білого дому повідомив, що США далі ведуть переговори з Росією про їхню позицію, про те, що у них є «абсолютно об’єктивне юридичне обгрунтування» його повернення до США «за незаконне розголошення секретної інформації».

У п’ятницю в московському аеропорту «Шереметьєво» Едвард Сноуден зустрівся з правозахисниками і політиками, і повідомив, що хотів би, щоб «організації, присутні на зустрічі, втрутилися, щоб вплинути на рішення президента Путіна на підтримку його клопотання про надання притулку», – так процитувала Сглудена одна з учасниць зустрічі, правозахисниця Тетяна Локшина.

Російська влада висловила готовність надати притулок Сноудену на колишніх умовах – мова йде про відмову від завдання шкоди США.
XS
SM
MD
LG