Доступність посилання

ТОП новини

Скорик: конфлікт у Національній опері щодо Матвієнка – «це надумане»


Мирослав Скорик, композитор, художній керівник Національної опери України
Мирослав Скорик, композитор, художній керівник Національної опери України
Звільнення в Національній опері України художнього керівника балетної трупи Дениса Матвієнка є надуманим конфліктом. Так прокоментував ситуацію в інтерв’ю Радіо Свобода Мирослав Скорик, композитор, художній керівник Національної опери України імені Тараса Шевченка.

«Думаю, що це надумане. Він – прекрасний танцівник, але він не балетмейстер, і він фактично нічого не поставив», – зазначив Скорик.

«Він тільки взяв те, що було в Москві, в Петербурзі – в цей період на сцені танцював він дуже добре. Але його ідеї щодо програм, щодо репертуару не знайшли відповіді в керівництва, я повинен сказати, і в мене також. Наприклад, його ідея ставити нову постановку «Спартака» – я думаю, що це було непотрібно, тому що «Спартак» йде в дуже цікавому вирішенні Анатолія Шекери. Потім він хотів поставити Асаф’єва «В полум’ї Парижа». Асаф’єв – дуже слабкий композитор, і ставити такі вторинні явища, я вважаю, не було доцільно», – зауважив Мирослав Скорик.

У квітні художній керівник балетної трупи Національної опери Денис Матвієнко заявив, що його усунули з посади. Матвієнко також повідомив, що його офіційно так і не призначили на цю посаду, попри подану заяву.

За півтора року керівництва Матвієнко ввів у репертуар сучасні постановки. На його запрошення легенда світового балету Наталія Макарова поставила в Київській опері балет «Баядерка».

Денис Матвієнко також є єдиним у світі володарем чотирьох Гран-прі міжнародних конкурсів артистів балету і запрошеним солістом Большого театру (Москва), Маріїнського театру (Санкт-Петербург), New National Theatre (Токіо), Teatro alla Scala (Мілан), Grand Opera (Париж), American Ballet Theatre (Нью-Йорк).

(Увесь текст інтерв’ю з Мирославом Скориком буде опублікований на сайті Радіо Свобода о 12:30)
XS
SM
MD
LG