Доступність посилання

ТОП новини

До Вільнюса розмовляти Україні і Росії нема про що


Перм’єр-міністри України і Росії, Микола Азаров і Дмитро Медведєв, під час зустріч у Сочі 12 липня 2013 року
Перм’єр-міністри України і Росії, Микола Азаров і Дмитро Медведєв, під час зустріч у Сочі 12 липня 2013 року
(Рубрика «Точка зору»)

Після зустрічі з російським колегою Дмитром Медведєвим прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив про «зрушення» по всіх основних питаннях. Зрушення дипломатичною мовою означає відсутність конкретних рішень – глави урядів змогли лише обговорити цілу низку принципових питань, але рішення щодо них ухвалювати, звичайно ж, президентам.

Вельми показово, що навіть у протокольні повідомлення за підсумками зустрічі не увійшло згадування про санкції, які Росія збирається запроваджувати проти України у відповідь на збільшення мита на імпортні автомобілі. Сочинські «курортники» вважали за краще вдавати, що їхні країни перебувають не в стані торговельної війни, а в режимі «товариських консультацій» між прем’єрами.

Тим часом Медведєв знову озвучив Азарову позицію, яку неодноразово повторювали представники російського політичного керівництва: на якісь серйозні преференції Україна може розраховувати тільки у випадку, якщо погодиться брати участь в інтеграційних фантомах, створюваних авторитарними режимами по сусідству. Зрозуміло, що ця дзвінка заява, якою Медведєв поспішив похвалитися перед ЗМІ, означає: ніяка серйозна проблема не може бути вирішена, поки Москва не переконається, що їй вдалося – або не вдалося – зірвати процес європейської інтеграції України. Нічого нового, в цьому, власне, немає: так само суворо та істерично Росія поводилася при приєднанні країн Центральної Європи і Балтії до НАТО і Євросоюзу, а потім, коли розуміла, що її шантаж не вдався, – починала домовлятися.

Ситуація напередодні підписання угоди про асоціацію України з ЄС схожа на попередні: поки що Москва намагається зробити все, щоб переконати своїх партнерів у Києві відмовитися від цього документа. Про щось серйозне з Путіним або Медведєвим Янукович чи Азаров зможуть говорити тільки після Вільнюського саміту.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG