Доступність посилання

ТОП новини

Учасників штурму Святошинського райвідділу покарають – Захарченко


Київ – У понеділок пікетуватимуть Київське міське управління міліції, повідомляють організатори акції. Громадські активісти вимагатимуть припинити міліцейське свавілля, а також звільнити й притягнути до відповідальності начальника Святошинського райвідділу міліції, його заступника та лейтенанта, який вдарив дівчину на ринку «Шлях». Такі дії міліціонера спровокували штурм райвідділку. Втім, на думку міністра внутрішніх справ, провокаторами виступали «певні політичні сили».

Штурм Святошиньского райвідділу спровокували міліціонери, які прикривають роботу рекетирів на ринку «Шлях», заявив Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Андрій Павловський.

«Безпардонна хамська поведінка міліціонерів, які приїхали на ринок «Шлях» захищати інтереси цікавої особи, відомої у кримінальних колах за прізвиськом «Ліча». Ця людина намагається шляхом рекету під себе підім’яти ринки Святошинського району. Рекетири зараз користуються послугами міліції. Це призвело до такого от протесту», – наголошує Павловський.

У мене набряки, я на знеболювальних – побита жінка

Ірина Бондар, жінка, яку вдарив один з міліціонерів за наполягання говорити з нею українською, у інтерв’ю 5 каналу розповіла про наслідки цього нападу.

«Мене забрали на «швидкій» до клінічної лікарні №6, провели повне медичне обстеження в області нирок та грудної клітини. З ниркою все добре. Нирки здорові. А от з грудною клітиною не все гаразд. У мене набряки, я на знеболювальних, але це терпимо», – розповідає Бондар.

Міліціонери у лікарні симулюють під тиском керівництва – Ар’єв

Натомість начальник міліції Києва Валерій Коряк заявив, що в результаті нічного конфлікту з активістами 11 співробітників Святошинського райуправління звернулися до лікарні з тілесними ушкодженнями. Разом із тим, начальник госпіталю головного управління МВС України в місті Києві Лариса Безух повідомила, що працівники отруїлись невідомими токсичними речовинами, мають значні забої грудної клітки та пошкоджені сухожилля і не можуть пересуватися самостійно.

Депутат від «Батьківщини» Володимир Ар’єв відвідав цих міліціонерів у госпіталі. За його словами, міліцейське керівництво змушує госпіталізованих симулювати, а насправді вони виглядають здоровими. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

У часників акції протесту «підбурюють політичні сили» – Захарченко

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко також відвідав міліціонерів у лікарні і намагався з’ясувати, чи не за гроші штурмували райвідділок. За словами Захарченка, найактивніших учасників акції протесту «наймають для підбурювання певні політичні сили».

«Це молодики спортивної статури, підготовлені, з газом, з іншими предметами, з димовими шашками з’явилися і розпочали підбурювати людей, розгойдувати цей паркан, застосовувати сльзогінний газ відносно наших працівників. Вони, безумовно, будуть притягнуті, щоб ніхто не сумнівався. Це не буде стосуватися тих людей, кого підбурювали, а тих, хто підбурював», – заявляє Захарченко.

Все більше людей наважуватимуться на самосуд – Amnesty International

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International відреагувала на ситуацію і закликала владу України створити незалежну систему для розслідування міліцейських злочинів, інакше все більше людей наважуватимуться на самосуд.

На думку координатора кампаній Amnesty International по Україні Макса Такера, «останній штурм вказує на недовіру громадськості до прагнення влади покінчити з міліцейським свавіллям».

Влади може не стати упродовж однієї ночі – Палій

Водночас політолог Олександр Палій припускає, що влада так і не зрозуміла, що міліцейське свавілля може спричинити широкомасштабні протести.

«Система деградована до крайньої межі, у суспільстві знайдеться необхідна кількість моральної сили, щоб це змінити. Але це буде ціною великих потрясінь. Як у Врадіївці упродовж однієї ночі не стало міліції, так буде і у межах усіє країни», – зазначає Палій.

12 липня працівники ринку «Шлях» і представники громадських організацій штурмували Святошинський райвідділ міліції Києва, вимагаючи покарати лейтенанта, який вдарив жінку під час конфлікту на території ринку. Учасники штурму знесли паркан навколо райвідділку.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG