Доступність посилання

ТОП новини

Неетично випрошувати гроші у кримськотатарської діаспори – експерти


Сімферополь – Кримські мас-медіа оприлюднили звернення українських дипломатів до організацій кримськотатарської діаспори в Узбекистані з проханнями про грошову допомогу для розв’язання соціально-економічних проблем раніше депортованих кримських татар у Криму. Представники Меджлісу кримських татар та експерти з кримськотатарської проблематики критикують такі дії українського уряду і закликають Київ погодитися на проведення міжнародного форуму з проблем кримськотатарського народу.

У листах з українського посольства у Ташкенті в організації кримськотатарської діаспори мовиться, що Міністерство соціальної політики України разом з Республіканським комітетом Криму з міжнаціональних відносин і депортованих громадян, «враховуючи недостатнє бюджетне фінансування», підготували пропозиції щодо залучення міжнародної допомоги до розв’язання проблем, пов’язаних з розселенням та облаштуванням депортованих кримських татар. До листів додається список об’єктів, на які українська влада має намір витратити отримані кошти – кримськотатарські школи, житло, комунікації і фельшерсько-акушерський пункт в кримськотатарських селищах. Загалом, на суму понад 91 мільйон гривень.
Лист із посольства України в Узбекистані, список об'єктів
Лист із посольства України в Узбекистані, список об'єктів

За даними керівника Міжнародного відділу Меджлісу Алі Хамзіна, подібні листи від дипустанов України отримали діаспорні організації кримських татар у Туреччині та інших країнах розселення. Алі Хамзін каже, що такі звернення щонайменше дивні, адже урядовці звертаються за допомогою депортованим до самих депортованих. Разом з тим, за його словами, Меджліс, попри критичне ставлення до цієї ідеї Києва, не намовлятиме своїх співвітчизників, щоб ті ігнорували ці звернення, але також нагадає про наміри провести міжнародний форум з проблем кримських татар, який здатний акумулювати значно більші кошти.

«Ми рекомендуватимемо нашій діаспорі звернутися паралельно до вищого керівництва України, щоб воно відповідальніше поставилося до ідеї проведення міжнародного форуму і підтримали її. Я думаю, що на першому ж етапі цього форуму ми отримали б від міжнародного співтовариства суттєву фінансову допомогу для того, щоб вирішити багато тих питань облаштування кримських татар, що їх керівництво України, схоже, планує вирішити», – зазначив Алі Хамзін.

Форум під егідою ОБСЄ дасть більше коштів – Беліцер

Експерт з кримськотатарських питань Наталя Беліцер теж здивована такою ініціативою української влади. Каже, що звернення з проханням про допомогу до людей, які самі досі перебувають у місцях депортації, виглядають неетичними та абсурдними. «Чому це треба намагатися робити за рахунок самих кримських татар, діаспори? Але ж є зовсім інший, легітимний шлях, цілком прийнятний для уряду. Для України це було б дуже вигідно і престижно скористатися нагодою і зібрати отой самий міжнародний форум», – наголосила Наталя Беліцер.

З ідеєю проведення Міжнародного форуму з питань безпеки і розвитку кримськотатарського народу в Україні ще 2010 року виступив Курултай – загальнонаціональний з’їзд кримськотатарського народу. Її підтримав Комісар ОБСЄ із захисту прав етнічних меншин Кнут Воллебек та уряди США, Туреччини і країн Євросоюзу.

Європейські експерти припускають, що на форумі можна було б зібрати до 40 мільйонів доларів міжнародної допомоги для розв’язання проблем кримських татар. У Меджлісі називають більш оптимістичну цифру у 100 мільйонів доларів. Втім, український уряд досі не дав згоди на проведення такого міжнародного заходу.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG