Доступність посилання

ТОП новини

Джинси «Made in USA» на межі зникнення


Made in USA - Зроблено у США - лейба, що за роки свого існування стала синонімом якості. Щоправда, з перенесенням виробництва у країни третього світу важко знайти зроблений у Сполучених Штатах товар.

Одне з небагатьох виробництв, що продовжує з гордістю носити лейбу «зроблено у США», – це галузь дизайнерських джинсів, яка базується у Каліфорнії. Однак, і їй загрожує переїзд за кордон, оскільки нещодавно Європейський Союз ввів суттєві тарифи на символ американської моди. А це значить, що незабаром ціни на виготовлені у США джинси в європейських крамницях можуть стрімко підскочити.

Пітер Кім знає все про найдорожчі джинси, зроблені у США. Власник компанії Hudson Jeans каже:

«Я дивлюся на джинсову матерію, як на вино. Знаєте, у Вас може бути та сама партія винограду. Але від того, як Ви його обробите, Ви отримаєте зовсім різні продукти».

Як із вином, ціни на джинси коливаються від 10 до 300 доларів, а то й більше. Багатьом покупцям дизайнерські джинси не по кишені, утім, як каже Кім, вони задають тон для дешевих моделей, які народу по кишені:

«Висока мода починається на подіумі, але майже ніхто не носить цих речей. Втім, деякі дизайнерські елементи зрештою потрапляють у товари масового вжитку».

Якість тканини і покрій визначають ціну джинсів. Ще один фактор, який впливає на ціну джинсів, – каже Кім – місце виробництва:

Дослідження показують, що споживачі, які можуть собі дозволити дорогі джинси, мешкають, переважно, в Північній Америці та Європі. Купляють вони ці джинси ще й тому, що зроблені вони були в Америці.

Втім, деякі бренди незабаром назавжди попрощаються з етикеткою «зроблено в Америці». Європейський союз нещодавно ввів 26 відсотковий тариф у додаток до вже існуючих 12 % на високоякісні жіночі джинси зі США.

Ільза Метчек – президент Каліфорнійської асоціації моди каже, що підвищені тарифи призведуть до перенесення виробництва із США і, зрештою, завдадуть шкоди економіці Каліфорнії:

«Компанії почнуть шити джинси у Мексиці, в Латинській Америці».

Пітер Кім теж побоюється негативних наслідків, кажучи, що це просто знищить увесь його бізнес у США.

Американські виробники джинсів занепокоєні, що їх місце на ринку можуть зайняти інші країни. Наразі компанія Кіма планує виплачувати тариф з власної кишені, без підвищення вартості джинсів для споживача. Головне для нього залишитись у Лос-Анджелесі. Бізнес, каже він, покладає великі надії на те, що на майбутніх переговорах лідери США та ЄС розв’яжуть ситуацію з «джинсовими» тарифами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG