Доступність посилання

ТОП новини

Врадіївка – не виняток, свавілля міліції є тенденцією – правозахисник


Скандал навколо зґвалтування жінки у Врадіївці на Миколаївщині, в якому підозрюють двох міліціонерів, є лише одним із прикладів сваволі правоохоронців. Таку думку висловив в ефірі програми «Ми разом» правозахисник Андрій Діденко. При цьому він наголосив, що без системних змін правоохоронна система і надалі діятиме за принципом сталінського прокурора Вишинського «зізнання звинуваченого – цариця доказів». Натомість представники МВС наголошують на тому, що вживають усіх можливих заходів для виявлення у лавах міліції тих, хто перевищує службові повноваження.

Врадіївка – не виняток, а підтвердження правила: українські міліціонери (особливо у провінції) почувають себе безкарними, стверджує Андрій Діденко. При цьому він вважає, що підґрунтям для незаконних дій у правоохоронній системі є передусім кругова порука зі звинувачувальним ухилом. У затриманого вибивають зізнання зразу, коли він ще не має юридичного статусу і протягом кількох діб ніде не фігурує. Потім на ці зізнання слідство нанизує докази, справа зрештою передається до суду, а кількість виправдувальних вироків в Україні менше ніж один відсоток з усіх вердиктів.

Але проблема не лише у гонитві за розкриттям злочинів будь-якою ціною. Також деякі міліціонери перетворили свою роботу на прибутковий бізнес, коли у затриманих ними людей є два виходи: або відкупитися хабаром, або стати жертвою тортур, каже правозахисник.

Три кримінальні справи за фактами застосування тортур у міліції передали цього року до судів на Дніпропетровщині. Зокрема, на розгляд чекає справа щодо цинічного побиття затриманого прямо у холі райвідділку, під камерою відеоспостереження. Дніпропетровські правозахисники стверджують: випадків застосування тортур у правоохоронних органах набагато більше, а позбутись цього явища буде непросто.

11.07.2013
Міліцію легше розпустити, ніж реанімувати – правозахисник

Проблему застосування тортур у правоохоронних органах можна розв’язати, відмовившись від гонитви за показниками далі


Тим часом у шахтарській столиці не вщухають протести проти свавілля у правоохоронних органах. Після подій у Врадіївці донеччани згадали, як торік у Петровському районі Донецька міліціонери затримали, побили та зґвалтували чоловіка, який пив пиво у громадському місці. Це не єдиний резонансний злочин правоохоронців, але правозахисники вважають, що більшість із них залишається без уваги, бо постраждалі бояться про це заявляти. Натомість керівництво обласної міліції запевняє у тому, що робить усе можливе для очищення лав правоохоронців.

09.07.2013
Донеччани мітингували проти свавілля влади і міліції
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG