Доступність посилання

ТОП новини

Через «податок на вагітність» жінкам менше платитимуть і частіше звільнятимуть?


Дмитро Воюта

Київ – Вагітні жінки та їхні роботодавці мають тепер платити новий податок. Нові стягнення передбачені змінами до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які набули чинності з 1 липня нинішнього року. Із допомоги працівниці при виході у декрет працедавець має сплатити 33 відсотки як єдиний соціальний внесок, а сама вагітна – 2 відсотки. Пологовий період тепер зараховуватимуть жінці до трудового стажу. Але щоб він враховувався, треба сплачувати єдиний соціальний внесок. Прихильники нововведень наголошують на тому, що з’являються додаткові 4 місяці трудового стажу для вагітної, а роботодавці вже шукають шляхи обійти закон.

Львів’янка Руслана чекає у вересні цього року на дитину. Зараз вона працює IT-спеціалістом на одному із великих підприємств Львова. Жінка не хвилюється за своє майбутнє, бо сподівається, що всі податки сплатить її роботодавець. Але у її подруг, які теж невдовзі підуть у декрет, із цими виплатами можуть виникнути проблеми.

Загалом ситуація є не дуже хорошою, а зараз ще наш уряд її погіршив
«За мене сплачує всі податки мій роботодавець. Він із мене не стягує нічого більше, коли я вагітна чи народжуватиму дитину. Мене це менше стосується, але в інших вагітних жінок, зазвичай, усе дуже погано. Загалом ситуація є не дуже хорошою, а зараз ще наш уряд її погіршив», – каже майбутня мати.

Зі свого боку, опитані Радіо Свобода роботодавці кажуть, що не будуть дотримуватись цього закону. Мовляв, стягування соціального внеску від виділеної суми робітниці, яка йде у декрет, є «здирництвом».

«Буду розраховувати їх із роботи перед декретом, і все»

Приватний підприємець Богдана з Луцька має кілька торгових точок. Усі наймані працівники у неї – жінки. Тепер вона відкрито заявляє, що через новий податок більше не прийматиме на роботу молодих жінок. Богдана переконана, що нове стягнення може сильно вдарити по її справі, а тому вже підготувалася, як ухилитись від нього.

«Я буду вираховувати, можна сказати, по-чесному: половину суми вираховувати із продавців (що йдуть у декрет), а половину – сплачуватиму сама. Якщо ні – я буду розраховувати їх із роботи перед декретом, і все. А причину знайти завжди можна», – наголошує підприємець.

«Не розумію, чому піднявся такий шум»

Михайло Хміль, народний депутат від «Батьківщини», наголошує, що нововведення відновить соціальну несправедливість, яка виникла після пенсійної реформи. На його думку, додаткові 4 місяці трудового стажу для вагітної виправдовують податкове навантаження на роботодавців.

В період, коли демографічна ситуація погіршується, я вважаю, що тут було просто відновлення соціальної справедливості
Михайло Хміль
«Я не розумію, чому піднявся такий шум. Насправді, якщо порахувати навантаження, яке роботодавець несе, я не вважаю, що це таке вже велике навантаження на роботодавця. В період, коли демографічна ситуація в Україні погіршується, я вважаю, що тут було просто відновлення соціальної справедливості», – зазнчаає народний депутат.

Степан Тимочко, координатор проекту ЄС із підтримки трудових прав вагітних жінок, переконаний, що законодавець не врахував важливих соціальних чинників, які призвели до погіршення ситуації на ринку праці.

«Цей закон погіршує ситуацію, погіршує ставлення роботодавців до молодих мам, до вагітних жінок. Вже зараз юристи, профспілки мають подбати про те, як мінімізувати цю негативну ситуацію», – наголошує експерт.

Новим «податком на вагітність» уряд прагне залатати дірки у держбюджеті, констатують експерти. За їхніми підрахунками, сума додаткових надходжень складатиме кількасот мільйонів гривень на рік. Але збитки від подальшої тінізації економіки можуть виявитися значно більшими, попереджають фахівці.
XS
SM
MD
LG