Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International закликає розслідувати примусове психітаричне лікування активістки


Раїса Радченко
Раїса Радченко
Amnesty International в Україні закликає домагатися для активістки Раїси Радченко, яку примусово помістили до психлікарні, психіатричної експертизи за межами Запорізької області.

Відповідну заяву міжнародна правозахисна організація оприлюднила у відповідь на рішення суду, який ухвалив помістити Раїсу Радченко до психіатричного стаціонару з мотивуванням, що вона демонструє поведінку, яка «становить загрозу для суспільства».

Amnesty International закликає громадян та організації в інших країнах негайно звертатися до генпрокурора та уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Україні, в також до дипломатичних представництв України у їхніх країнах.

«Вимагайте, щоб Раїсі Радченко було надано можливість пройти психіатричну експертизу за межами Запорізької області для забезпечення неупередженості, за участю лікаря-психіатра із Асоціації психіатрів України, та щоб її не піддавали будь-якому лікуванню, поки вона не вичерпає всі засоби правового захисту», – йдеться у заяві.

«Вимагайте розслідування можливого жорстокого поводження із Дариною Радченко та Раїсою Радченко з боку працівників міліції», – закликає Amnesty International в Україні.

У повідомленні сказано, що 70-річну активістку Раїсу Радченко, яка боролося за права людини в Україні, «було поміщено до психіатричної лікарні проти її волі, ймовірно, щоб помститись за її діяльність».

Раїса Радченко – член кількох громадських організацій у Запоріжжі, виступає проти корупції та зловживань з боку міліції, відстоює права мешканців. За словами її доньки Дарини Радченко, 10 липня двоє співробітників міліції і психіатр прийшли до них додому і повідомили Раїсі Радченко, що було прийняте судове рішення про її примусове психіатричне обстеження.

11 липня активістка сама вирушила з дочкою і п'ятирічним онуком до Ленінського райсуду, щоб отримати пояснення про це про рішення – там її затримали. 13 липня Дарина Радченко мала коротку зустріч із матір’ю в психлікарні і побачила, що лікарі вводили її матері сильний седативний препарат, який використовується для лікування маніакально-депресивного психозу і шизофренії. Крім того, вона побачила синці на тілі своєї матері.
XS
SM
MD
LG