Доступність посилання

ТОП новини

Україна готується побити рекорд експорту зернових


Брюссель – Україна цього року готується побити рекорд експорту зернових. Тим часом на світових ринках через кращі, ніж очікувалося, прогнози врожаїв панує спокій, а ціни на деякі культури навіть падають. Втім, експерти твердять, що зростання потреби у зернових нинішні багаті врожаї все одно не покриють. Скажімо, у Єгипті, який цього місяця вже закупив партію українського зерна, запаси цього первинного харчового продукту швидко вичерпуються.

Очікувані великі врожаї зернових у Росії, країнах Чорноморського басейну та США знизили напруження на світових ринках: ціни почали падати. Як свідчить статистика, нинішні врожаї стануть рекордними, попри невтішні прогнози, що лунали на початку року на тлі несприятливих погодних умов.

На думку міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка, цьогоріч експорт українського зерна теж «має бути найбільшим за всю історію незалежності».

Консультант паризького центру Agritel Ґотьє Ла Мольґа тим часом звертає увагу на те, що, порівняно з минулим роком, на європейському ринку ціни на зернові впали приблизно на 50 євро, і, в першу чергу, це стосується не пшениці, а кукурудзи. Причина – все ті ж позитивні прогнози. Однак не слід сподіватися, що така тенденція триватиме, вважає експерт.

«Ми все ж залишаємося у напруженій ситуації. Причина в тому, що хоча врожай очікується багатий, ми бачимо, що через зростання обсягів споживання нам далі доволі складно збільшувати наші запаси», – пояснює паризький аналітик.

Світова потреба у зернових швидко зростає

Водночас у Євросоюзі аграрні держави, на кшталт Німеччини та Франції, теж рапортують про кращі врожаї пшениці, ніж очікувалося. Експерти при цьому звертають увагу на більшу гнучкість європейських фермерів у виборі виду зернових.

«Звісно, що аграрії змушені стежити не лише за еволюцією цін, але й за світовими прогнозами врожаїв, – зазначає професор агрономії одного з бельгійських вишів Філіп Бурні. – Наприклад, Міністерство сільського господарства Сполучених Штатів публікує прогнози з цілого світу. Фермери нині добре поінформовані, а це їм дає змогу вирішувати, що культивувати, які площі засівати і кому й коли продавати. Адже важливо збувати продукцію у якомога кращий момент».

Уряд України стверджує, що допомагає аграріям розвантажувати внутрішній ринок зерна, збільшивши експорт. Європейські фахівці, зі свого боку, переконані, що навіть при збільшених обсягах врожаїв пропозиції зерна на світових ринках будуть все одно недостатні. Причина: швидкий ріст споживання. Скажімо, у Єгипті та Сирії цього року очікується велика потреба в імпорті зернових. Чималі партії цього первинного продукту харчування має закупити і Китай.

Зауважимо, що єгипетське управління держзакупівель зернових декілька днів тому заявило, що хлібних запасів у країні залишається, в найкращому разі, на два місяці.

За даними паризького центру Agritel, на початку липня Єгипет вже оголосив, що підписав контракт на закупівлю 60 тисяч тонн зерна в Україні й такої ж кількості – в Румунії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG