Доступність посилання

ТОП новини

На даний момент міліція є безкарною – правозахисники


Громадська активістка Раїса Радченко
Громадська активістка Раїса Радченко
Київ – Українське представництво правозахисної організації «Міжнародна амністія» закликає домагатися для активістки Раїси Радченко, яку примусово помістили до психлікарні, психіатричної експертизи за межами Запорізької області. У заяві, із якою «Міжнародна амністія» звернулася до громадян, організацій та дипломатичних представництв, наголошується, що 70-річну активістку Раїсу Радченко, яка боролося за права людини в Україні, «було поміщено до психіатричної лікарні проти її волі, ймовірно, щоб помститись за її діяльність». Про причини, які спонукали «Міжнародну амністію» втрутитися в ситуацію, Радіо Свобода розповіла директор представництва цієї організації в Україні Тетяна Мазур.

– Чому ситуація із запорізькою активісткою Раїсою Радченко викликала у правозахисників таке занепокоєння?

– З нашого боку – це так звана акція термінової допомоги. Такі акції оголошуються тоді, коли є реальна загроза здоров’ю людини або її фізичній недоторканності. Наше занепокоєння викликає хронологія подій. Там було два рішення суду: про обстеження і примусове лікування. Причому лікування, як ми бачимо з матеріалів справи, розпочалося раніше, ніж ухвалили відповідне рішення суду.

Окрім того, у нас є певні підстави вважати, що таке рішення ухвалили внаслідок того, що Раїса Радченко є активісткою, правозахисницею і досить різко критикує владу і правоохоронні органи.

– Але, погодьтеся, що владу і правоохоронні органи зараз критикують дуже багато хто.

– Знаєте, дуже часто нам говорять схожим чином, коли катують людей і знущаються з них міліціонери. І жертви, яких вони собі обирають, – це люди з кримінальним минулим. І міліціонери нам кажуть: ну це ж люди з кримінальними минулим, як ви можете їм довіряти?..

– Після подій у Врадіївці та спроби штурму одного з райвідділів міліції у Києві, «Міжнародна амністія» закликала владу відреагувати на ставлення людей до міліції. І от нещодавно один депутат-регіонал – сам колишній міліціонер – запропонував посилити відповідальність за спротив міліції. Ви такої реакції з боку влади очікували?

– Насправді, ми закликаємо владу розформувати правоохоронні органи вже досить давно. Ми занепокоєнні великою кількістю, масштабністю та системністю порушень прав людини з боку міліціонерів. З боку тих, хто мав би захищати. На даний момент міліція є безкарною. Тому ми очікуємо, а точніше – абсолютно іншої реакції. Ми очікуємо від влади конкретного плану дій щодо реформування правоохоронних органів і, зокрема, – як посилити відповідальність міліціонерів, а не тих, хто протестує проти їх протиправних дій.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG