Доступність посилання

ТОП новини

Британці сперечаються про майбутнє атомного арсеналу


Лондон – У британському парламенті у середу обговорюватимуть звіт урядового комітету, який вивчав варіанти поновлення ядерної зброї країни. Британці у найближчі роки повинні остаточно визначитися, яким чином поновлювати їм теперішню систему атомних ракет, базованих на підводних човнах. Нагодою хочуть скористатися противники ядерної зброї, які називають її надто коштовною і непотрібною.

Велика Британія має статус ядерної держави, але її атомний арсенал майже символічний. Система Trident (Тризуб) складається з чотирьох підводних човнів. Лише один з них перебуває на постійному бойовому чергуванні з атомними ракетами. При цьому два використовують для навчання, а третій проходить технічне обслуговування.

Покійна Марґарет Тетчер була однією з найпалкіших прихильниць ядерної зброї. «Наш незалежний ядерний стримувальний чинник, який дозволяє зберігати мир», – так називала колишня прем’єр-міністр британські атомні ракети.

Хоча зараз уряд на офіційному рівні однозначно підтримує ідею збереження ядерного статусу Британії, у країні завжди лунали і тепер лунають голоси тих, хто називає ядерну зброю небезпечною, непотрібною і надто коштовною. Система Trident поступово старіє і 2028 року потребуватиме заміни. Критики ядерної зброї з цієї нагоди закликають не поновлювати систему, відмовитися від британської ядерної зброї взагалі, або, принаймні, зменшити її кількість.


Остаточне рішення про це треба затвердити до 2016 року, бо на побудову нового покоління підводних човнів буде потрібно принаймні 17 років. Йдеться про великі гроші – близько 20 мільярдів фунтів.

Альтернативи є

Ліберальні демократи – молодші партнери Консервативної партії в британському уряді говорять про альтернативи. Денні Алекзандер, член кабінету від ліберальних демократів заявив, що мову треба вести не лише про один варіант.

«Наша країна має можливість вибирати. Є альтернативи. Ми можемо, як сказав президент Обама у Берліні нещодавно, відійти від застарілих методів Холодної війни. Ми могли би зберігати засоби ядерного стримування, але також відігравати роль у майбутньому роззброєнні», – сказав урядовець.

Подробиці цих альтернатив, над якими кілька років працювала спеціальна урядова група, подані на розгляд прем’єр-міністрові. Головна пропозиція полягає у скороченні кількості атомних підводних човнів з чотирьох до двох.

Прихильники ядерної зброї почали бити на сполох. П’ять колишніх британських міністрів оборони написали відкритого листа у пресі, назвавши пропозиції скорочувати британський ядерний арсенал «безвідповідальним ризикуванням з національною безпекою країни».

Світ, на думку більшості британських політиків, залишається непередбачуваним та небезпечним, а атомна зброя, вважають вони, і далі здатна відлякувати потенційних агресорів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG