Доступність посилання

ТОП новини

Лише 8% українців беруть участь в активній громадській діяльності – опитування


Близько 86% громадян України не є членами жодних громадських організацій, об’єднань чи партій, про що свідчать результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова.

«Основними причинами своєї неучасті в діяльності громадських організацій громадяни називають впевненість у тому, що їх участь нічого не змінить, а також відсутність часу на таку безоплатну роботу», – сказала директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, презентуючи результати опитування.

Згідно з результатами, лише 8% українських громадян задіяні в активній громадській діяльності, і цей показник знизився за останні роки. При цьому рівень залученості в громадську діяльність не відрізняється у прибічників різних політичних сил, представлених в українському парламенті.

Респонденти вважають, що потреба в активній громадській діяльності може у них з’явитися у тому разі, якщо така діяльність буде корисною для них або для їхніх сім’ї – 37% або якщо під загрозою опиниться життя, здоров’я і благополуччя їхніх близьких – 33%. 58% опитаних вважає, що громадські організації потрібні в їхніх містах чи селах, 18% вважають, що непотрібні. При цьому лише 30% знають про громадські організації, які діють у їхніх населених пунктах, 70% про такі організації не знають.
Українці вважають, що основними видами діяльності, якими, насамперед, мають займатися громадські організації, є захист соціально вразливих груп населення – 57%, надання людям юридичної та іншої допомоги щодо захисту їхніх прав – 50%, контроль за діяльністю влади – 45,5%.

Опитування було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» та Центром Разумкова з 17 до 22 травня 2013 року. Опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.
XS
SM
MD
LG