Доступність посилання

ТОП новини

Відносини зі США важливіші, ніж Сноуден – Путін


Путін: відносини зі США «важливіші, ніж чвари через спецслужби»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Путін: відносини зі США «важливіші ніж чвари через спецслужби»

Президент Росії Володимир Путін заявив у середу в російській Читі, що російсько-американські відносини для нього важливіші, аніж проблема колишнього американського контрактника спецслужб США Едварда Сноудена, котрий переховується в транзитній зоні московського летовища Шереметьєво-2 від американського правосуддя. Разом з тим, глава Кремля так і не вніс ясність у те, чи видасть Росія Сноудена на вимогу США до Вашингтона, чи ж дозволить скандальному американцеві й надалі тимчасово перебувати на території Росії. Влада США повторює свої вимоги до Москви про видачу Сноудена американському правосуддю.

Під час візиту до сибірського міста Чити, де глава Кремля перебуває з інспекційною поїздкою щодо бойової готовності російської армії, Володимир Путін з приводу проблеми Едварда Сноудена сказав: «Ми попередили пана Сноудена, що будь-яка його діяльність, пов’язана із завданням шкоди російсько-американським стосункам, для нас не прийнятна».

Російський президент також сказав про різницю у тому, коли самі США проводять таку діяльність при своєму інформаційному супроводі й фінансовій підтримці та коли хтось індивідуально намагається це робити. Та все ж Володимир Путін чітко наголосив у Читі журналістам на пріоритетності міждержавних, російсько-американських відносин у цій справі.

Міждержавні відносини значно важливіші, аніж чвари довкола діяльності спецслужб
Володимир Путін
«Міждержавні відносини, на мій погляд, значно важливіші, аніж чвари довкола діяльності спецслужб», – зазначив президент Росії.

США й далі наполягають, щоб Москва видала Сноудена

У вівторок Білий дім знову звернувся до керівництва Росії з вимогою про видачу Едварда Сноудена, який переховується від американського правосуддя у транзитній зоні московського летовища Шереметьєво-2. Джей Карні, речник Білого дому, повторив, що Сноуден мусить бути виданий Росією до США.

Він не активіст з прав людини, не дисидент. Його обвинувачують в оприлюдненні секретної інформації
Джей Карні
«Наша позиція полягає у тому, що пан Сноуден повинен бути висланий і повернений до Сполучених Штатів, і йому не можна дозволяти надалі пересуватися по світу, окрім необхідності повернення до Америки. Він не активіст з прав людини. Він не дисидент. Його обвинувачують в оприлюдненні секретної інформації», – наголосив Карні.

Тим часом Едвард Сноуден офіційно звернувся до федеральної Міграційної служби Росії з поданням на отримання тимчасового притулку для нього в Москві.

Голова громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ Росії, відомий російський адвокат Анатолій Кучерена з цього приводу сказав журналістам: «Вимагається оформлення конкретних документів. Тому, я думаю, що упродовж тижня це питання буде вирішене. А далі, відповідно, буде вирішуватися питання про надання йому тимчасового притулку».

Кучерена також сказав, що Сноуден звернувся до нього по допомогу у минулу п’ятницю, коли американець мав зустрічі з правозахисниками й іншими особами в «Шереметьєво-2».

Федеральна міграційна служба в Москві стверджує, що вирішення питання про притулок Едварду Сноудену може тривати до трьох місяців.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG