Доступність посилання

ТОП новини

У сербів своя «Врадіївка»: звільнено командувача жандармерії


Колишній командувач сербської жандармерії
Колишній командувач сербської жандармерії
Белград – Про події у Врадіївці та протести в інших містах України проти свавілля міліції в Сербії подають лише короткі агенційні повідомлення. Адже в Сербії є свої проблеми з тими, хто повинен підтримувати громадський порядок і безпеку громадян.

У неділю в центральній Сербії виявили спалену машину, в якій були рештки двох тіл. Через два дні директор поліції Міодраґ Вельович провів прес-конференцію й повідомив, що жахливий злочин скоїв працівник жандармерії.

«Люди, котрі були причетні до цього, і людина, котра це скоїла, не є представниками поліції та жандармерії й не можуть бути ними. Вони – виродки», – сказав Вельович.

Підозрюваного заарештували. В офіційному повідомленні мовиться, що жандарм вбив особу, якій заборгував 5 тисяч євро, та її друга. Директор поліції відразу звернувся до прем’єр-міністра Івіци Дачича, котрий одночасно є міністром внутрішніх справ, з вимогою звільнити командувача жандармерії Братислава Дикича.

Дачич у середу підписав рішення про звільнення й заявив: «Справа в тому, що йдеться про велике й добре організоване озброєне угруповання в рамках Міністерства внутрішніх справ, і в цьому сенсі я абсолютно й невідкладно реагую на пропозицію директора поліції».

Звільнений командувач стверджує, що його звільнили лише через те, що він «відновлює давні поліцейські традиції» та що є «добрим сербом».

Інспектор виявив чимало випадків неприпустимої поведінки жандармів

Жандармерію в Сербії сформували 12 років тому. Йдеться про підрозділ спецполіції, завданням котрого є боротьба проти тероризму й організованої злочинності, а також забезпечення порядку під час масових зібрань, включаючи футбольні матчі, пікетування й страйки та захист високих посадовців.

Серед жандармів є й кількасот таких, що брали участь у воєнних діях в 90-і роки. Основним законом для таких є – зброя й насильство.

Головний інспектор сербської поліції кілька місяців тому здійснив перевірку всіх чотирьох відділів жандармерії й виявив чимало випадків неприпустимої поведінки, зокрема рекетирування й шантажування бізнесменів, власників ресторанів та торговців, підслуховування, побиття людей у корчмах. Преса щойно тепер оприлюднила деякі частини звіту інспектора, включаючи й ті, що стосуються незаконних дій рідного брата досі недоторканного командувача жандармерії.

Кілька тижнів тому, коли жандарми відзначали свій день, у столиці виставили бігборди, на яких було написано: «Бог і жандармерія захищають Сербію», а на телебаченні пускали ролики, в яких жандарми застосовують вогнепальну зброю. Це викликало незадоволення громадян. Засоби масової інформації повідомляють, що прем’єр Дачич через це відмовився від участі в жандармській урочистості.

Після останнього злочину стало відомо, що групи жандармів у деяких містах південно-східної Сербії стали, так би мовити, державою в державі. Оглядачі висловлюють сподівання, що звільнення командувача було лише першим кроком на шляху повного підпорядкування цього підрозділу державним структурам.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG