Доступність посилання

ТОП новини

Жителі Врадіївки у Києві роблять антиміліцейський Майдан


Врадіївська хода дійшла до Києва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:10:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Врадіївська хода дійшла до Києва

Васильків – Київ – Учасники Врадіївської ходи, які у середу дійшли до Києва, у четвер, 18 липня, пікетуватимуть Міністерство внутрішніх справ, а надвечір ініціюють безстрокову акцію протесту на майдані Незалежності. Жителі Врадіївки, що на Миколаївщині, розпочали протести і ходу на Київ після низки злочинів місцевої міліції. У кожному місті, яке минали врадіївці, до їхніх протестів долучалися місцеві жителі, що постраждали від дій правоохоронців. 17 липня у Василькові під Києвом учасники Врадіївської ходи ініціювали пікетування місцевого райвідділку міліції.

Галина, мешканка села Лиса Гора на Миколаївщині, недалеко від Врадіївки, втратила сина Сергія. Він був курсантом юридичного вишу, і після того, як під час практики він дізнався про зв’язок міліції і наркоманії у своєму селі, його отруїли й добили, розповідає Галина.

«Син закінчив третій курс, повернувся до села, пішов з однокурсниками до бару, живим не повернувся. Йому домішали у пиво кінську дозу клофеліну та іншої отрути. А все тому, що він бачив, як з машини дільничного торгують наркотиками. Мого сина вбивали посеред села – не у лісі, не у тайзі. Я розумію, хто це зробив. Але сім років не можу добитися правди», – зізнається жінка.

Люди ідуть на Київ з портретами закатованих у міліції

Половина учасників ходи проти свавілля міліції зі Врадіївки на Київ – мешканці Миколаївської області, де 26–27 червня цього року зґвалтували місцеву мешканку, яка звинуватила у злочині правоохоронців. Цей злочин викликав протести у райцентрі Врадіївка та штурм місцевого райвідділку МВС. Ще близько половини учасників ходи – з інших регіонів України. Однак у кожного з них своя історія: в одного близьких незаконно катували в міліції чи кинули за ґрати, в іншого – діти загинули від рук правоохоронців. Люди несуть портрети загиблих, пояснює неформальний лідер ходи, громадський активіст Василь Люберець. Він переконаний, що для запобігання злочинам і корупції з боку правоохоронців українську міліцію треба повністю оновлювати.

«Я приїхав до Врадіївки як громадський активіст і побачив, що влада затягує, змазує ефект громадянського протесту. Я зрозумів, що треба підкидати дрова у вогонь. І ми вирушили на Київ. Основний месидж нашої ходи – це не лише захистити громадян від злочинів людей у погонах, а й показати, що ми, а не представники влади, господарі на своїй землі», – переконаний активіст.

Учасники ходи на Київ ночують у наметах. Коли на виїзді з Миколаївської області машину їхнього супроводу затримала міліція, жителі кожного населеного пункту стали підтримувати їх, забезпечуючи продуктами й коштами на витрати першої необхідності. Коли хода наблизилася до околиці столиці, частина її учасників вирушила до міст Боярка та Васильків, де провела протести під стінами місцевих відділків міліції. У Василькові ворота райвідділу зачинили і заварили. У внутрішньому дворі – «Беркут» і самі працівники відділку, при зброї та у бронежилетах. На мітинг під огорожею міліцейської установи вийшли понад 200 осіб. Однак штурму та сутичок із правоохоронцями не було.

«Злочинці або звільняться, або ляжуть у землю» – Каплін

«Акція проходить мирно, люди висловлюють своє незадоволення діями міліції. Заборони на акцію немає. Про який штурм ви говорите?» – заявив журналістам керівник Васильківського райвідділу міліції Валентин Куць, який був присутній на акції протесту.

Васильківці ж звинуватили місцеву міліцію у підіграванні владі на останніх виборах і у тому, що вона не вживає заходів для розкриття зґвалтувань та інших тяжких злочинів, які сталися в районі.

Депутат від УДАРу Сергій Каплін, який виступив на мітингу, закликав людей вимагати повної переатестації всіх правоохоронців, аж до керівників міністерства. І зі свого боку пообіцяв підготувати зміни до законодавства, які б зменшили кількість міліціонерів і запровадили громадський контроль за їхньою роботою – через детектори брехні, узаконене провокування на хабар та інші важелі, які застосовуються для контролю за роботою поліції у ЄС та США. В іншому випадку, припускає Каплін, не уникнути силового протистояння між народом і міліцією, всією владою загалом.

Учасники Врадіївської ходи розташувалися у наметах на в’їздах до Києва: на Одеській, Бориспільській та Обухівській трасах. О восьмій ранку у четвер 18 липня вони мають вирушити вулицями Києва до будівлі МВС та до майдану Незалежності, де відбудуться акції протесту.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG