Доступність посилання

ТОП новини

Чи візьме Україна приклад із Литви щодо пам’ятників Леніну?


У той час, коли Україна й досі густо обсаджена монументами комуністичних вождів, де, за інформацією громадської організації «Люстрація», на сьогодні налічується 1344 пам’ятники Леніну, Міністерство культури Литви, за рекомендацією спеціальної конкурсної комісії, ухвалило рішення про зміну ансамблю центральної площі Вільнюса. На Лукишській площі, центр якої спорожнів після демонтажу в 1991 році пам’ятника Леніну, буде встановлено скульптуру «Дух народу», що здобула перемогу в міському конкурсі.

Пам’ятник Леніну простояв на центральній площі радянського Вільнюса майже 40 років. Чотириметрова скульптура на семиметровому постаменті, вилита з бронзи за проектом Миколи Томського, була демонтована невдовзі після проголошення незалежності Литви, ще до офіційного розвалу Радянського Союзу. Зараз цей монумент Леніна, як і всі скульптури такого типу, стоїть у Грутському скульптурному парку, неподалік курортного містечка Друскінінкай, куди були звезені ідеологічні пам’ятники радянської Литви. Слід зауважити, що цей приватний музей – один із найпопулярніших серед іноземних туристів.

Кого лише не приймала останнім часом «осиротіла» Лукишська площа у центрі Вільнюса – це ковзанки і розваги для дітей, ярмарки і виставки снігових баб, концерти і флешмоби. Зараз архітектурний конкурс на прикрасу для площі завершено. У фінал вийшло 5 проектів.

Відповідним чином вшанувати пам’ять борців за незалежність Литви – таке було головне завдання, поставлене перед архітекторами й скульпторами. За умовами конкурсу автори, серед іншого, мали подати довідку про те, що вони не співпрацювали з КДБ. До речі, КДБ (колишній НКВС) також був розташований у будинку на Лукишській площі, тепер це приміщення суду.

Найкращий із поданих на конкурс проектів вибрали. Автори ідеї запропонували інтегрувати зелену площу в щоденне життя міста й прикрасити її скульптурою птаха з поетичною назвою «Дух народу». Член комісії конкурсу, архітектор Роландас Палекас сказав Радіо Свобода, що робота, яка виграла конкурс, видалася комісії найбільш збалансованою. «Раніше на площі стояв Ленін. Було б нерозумно замість нього поставити іншу скульптуру. Звичайно, зелений простір залишиться в такому вигляді, як зараз. Пам’ятник на цій площі має говорити новою, демократичною мовою, має бути одним з елементів життя цієї площі», – сказав він.

«Птах душі» – так поетично називають статую автори проекту. Світло духу народу, говорять вони, – ось ідея цього образу, що осмислює шлях історичного, національного й поетичного пошуку литовців.

Над матеріалом працювала Людмила Литовченко

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG