Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США: вирок Навальному політично мотивований


Олексій Навальний, 18 липня 2013 року
Олексій Навальний, 18 липня 2013 року
Сполучені Штати висловлюють розчарування і засудження вироком лідерові російської опозиції Олексію Навальному та його колезі Петрові Офіцерову, яких суд міста Кірова засудив у четвер до тривалих термінів ув’язнення за розкрадання у компанії «Кіровліс».

Представник держдепартаменту США Марі Гарф повідоміла у Вашингтоні на брифінгу журналістам: «У перебігу цієї справи ми висловлювали наше занепокоєння з приводу її очевидної політичної мотивації. Ми стурбовані з приводу зловживання належною правовою процедурою та верховенством закону, про що свідчить проведення цього суду, де суддя втрутився в перехресний допит захисту і звільнив низку свідків захисту».

За словами представниці держдепу США, «ці жорстокі вироки – приклад неприємної тенденції в Російській Федерації, коли законодавство, кримінальне переслідування і дії уряду спрямовані на придушення інакомислення та громадянського суспільства».

Винесення вироку гострому критикові Володимира Путіна – Олексію Навальному – засудили у Євросоюзі. Прес-служба верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон заявила, що висунуте проти опозиціонера звинувачення в розкраданні майна не було належним чином обґрунтоване.

«Вердикт ставить серйозні питання з приводу ситуації з верховенством права в Росії», – наголошують у Брюсселі.

Захист опозиціонера Олексія Навального має намір оскаржити винесений йому вирок у 10-денний термін.

У центрі російської столиці прихильники Олексія Навального, засудженого до п’яти років ув’язнення, проводять сьогодні ввечері неузгоджену акцію, в ході якої щонайменше 60 осіб затримали.

Подібні акції відбуваються й у інших містах Росії.
XS
SM
MD
LG