Доступність посилання

ТОП новини

Реальна дата вступу Сербії до ЄС – не раніше 2022 року


Президент Сербії Томислав Николич, Белград, 18 липня 2013 року
Президент Сербії Томислав Николич, Белград, 18 липня 2013 року
Белград – Комісар з питань розширення Євросоюзу Штефан Фюле під час дводенного візиту до Белграда закликав владу поглибити реформи й послідовно реалізувати все, що домовлено з урядом Косова. Рада Європи наприкінці червня ухвалила рішення розпочати в січні наступного року переговори про вступ Сербії до Євросоюзу.

Один складний етап завершився. Розпочинається новий, ще складніший. Такими словами можна підбити підсумки переговорів Штефана Фюле з прем’єром Івицою Дачичем, президентом Томиславом Николичем та його звернення до депутатів парламенту.

Кілька років тому нинішній сербський президент та депутати від його партії, яка тоді називалася радикальною, зустріли єврокомісара сидячи й без оплесків, у майках, на яких був намальований портрет тодішнього лідера їхньої партії Воїслава Шешеля. Відтоді вони змінили назву партії й політичну програму і зараз наполягають на тому, що євроінтеграції немає альтернативи.
Штефан Фюле в сербському парламенті, Белград, 17 липня 2013 року
Штефан Фюле в сербському парламенті, Белград, 17 липня 2013 року

Фюле оцінив, що Сербія упродовж минулих 10 років доклала чимало зусиль для подолання наслідків минулого та для загальної перебудови системи. Зокрема важливим кроком він назвав угоду про нормалізацію відносин, яку Белград уклав з владою у Приштині у квітні цього року. Європейський комісар сказав, що завдяки цій угоді Сербія здобула набагато кращий імідж.

За словами Фюле, так званий скринінг, тобто поглиблений контроль процесів, які проходять у Сербії, розпочнеться вже у вересні й триватиме до середини 2015 року.

«Наступного тижня, як сказав прем’єр-міністр, ми у Брюсселі представимо державам членам формат переговорів», – наголосив Фюле.

Єврокомісар висловив сподівання, що перша міжурядова конференція буде проведена найпізніше у січні наступного року.

Сербські урядовці обіцяють початок кращого життя

Глава сербської держави після зустрічі з Фюле закликав владу якомога швидше призначити голову команди, яка буде вести переговори.

«Розпочнеться нова ера життя у Сербії, коли кожен новий день буде приносити реалізацію вимог й одночасно покращуватиме життя громадян Сербії», – сказав президент Сербії Томислав Николич.

До кінця переговорів із 35 розділів документа про вступ відкритими залишаться два, які Брюссель вважає ключовими: розділ про реформу правосуддя та свободи й права громадян і розділ про відносини з Косовом. Фюле не коментував заяви сербського прем’єра Дачича, що Белград ніколи й ні за яких умов не визнає незалежність колишньої сербської провінції.

Оглядачі прогнозують, що переговори Белграда і Брюсселя триватимуть від 6 до 8 років, а процес ратифікації ще принаймні два роки. Отож, реальна дата вступу Сербії до Євросоюзу – не раніше 2022 року.

Із Белграда Фюле поїхав до Приштини. Основною темою його звернення до парламенту Косова та розмов із президентом Атіфете Ях’ягою була євроінтеграція. Влада у Приштині сподівається, що угоду про стабілізацію та приєднання Косова до Євросоюзу підпишуть у вересні.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG