Доступність посилання

ТОП новини

Українські аграрії б’ють на сполох через обвал цін на зернові (огляд преси)


Цьогорічний врожай зернових спричинив різкий обвал цін і фермери скаржаться, що вже змушені продавати зернові нижче від собівартості, інформує газета «Голос України». Ще два тижні тому закупівельні ціни на борошномельну пшеницю становили 2000–2250 гривень за тонну, а цього тижня вони опустилися до 1400–1500 гривень. Ці ж півтори тисячі гривень йдуть у аграріїв на вирощування однієї тонни пшениці. Асоціація фермерів та приватних землевласників вже звернулася з проханням до уряду втрутитися в ситуацію, щоб стабілізувати ціни на зерновому ринку всередині країни. Вони пропонують спрямувати ресурси Аграрного фонду на те, щоб підвищити ціни до рівня минулого маркетингового року – тоді пшеницею третього класу торгували за ціною, що перевищувала 1800 гривень за тонну. Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, у свою чергу, пообіцяв, що ціни стабілізуються, як тільки Державна продовольчо-зернова корпорація розпочне закупівлю зернових під врожай 2014 року за форвардними контрактами.

Експерти газети «Сегодня» дослідили газовий потенціал України і визначили найбільш перспективні регіони для видобування. Це – Північне Причорномор’я, Кримський півострів, прибережні райони Чорного і Азовського морів. Саме ці родовища під морським дном у майбутньому мають замінити виснажені запаси на суші. Наразі 85% використовуваних покладів газу і 60% нафти у країні розташовані в Чернігівській, Сумській, Полтавській, Дніпропетровській, Харківській, Луганській і частково Донецькій областях. Всі вони майже повністю виснажені. Для того, щоб продовжувати видобуток на землі, потрібно не зупиняти пошуки поруч із наявними родовищами і більше заглиблюватись, радять геологи. Наприклад, на Сумщині, де добувається половина нафти України, її витягують з глибини п’яти кілометрів. Однак коштів на масштабніші роботи в регіонах у країни немає.

Журналісти газети «Сегодня» шукали причини неефективної роботи високопоставлених осіб на їхніх робочих місцях. Разом із фен-шуєм видання провело огляд кабінетів президента України, прем’єр-міністра, спікера Верховної Ради і голови КМДА. Найкраще облаштовані адміністрація президента і сам кабінет Віктора Януковича, кажуть експерти. Хороше планування й в кабінеті Миколи Азарова – він виступає фортецею прем’єра і захищає його від ворогів. Найгірша ситуація з приміщенням Київміськради – фінансова енергія тече через неї неправильно, а ухвалені рішення ведуть до збитків. Однак в Управлінні держпротоколу запевняють, що в протоколі зафіксовані негласні, але обов’язкові рекомендації для оформлення кабінетів і приміщень управлінців, які вони мають виконувати. Так, у кабінеті повинен бути портрет нинішнього президента і прапор, які стоять по правий бік від столу, приставний столик, диван і стіл для переговорів. Також є низка правил з приводу розміщення високопосадовця і його гостя, які не під силу змінити жодним законам фен-шую.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG