Доступність посилання

ТОП новини

Навальний засуджений до п’яти років тюрми


Опозиційний блогер Олексій Навальний і підприємець Петро Офіцеров у четвер були засуджені судом у Кірові до п’яти і чотирьох років позбавлення волі відповідно.

Суддя Сергій Блінов при читанні вироку заявив, що не знайшов підстав для застосування до них умовної міри ув’язнення.

Також суддя ухвалив заарештувати Навального і Офіцерова відразу після оголошення вироку в залі суду.

У ході читання вироку суддя повідомив, що визнав доведеною провину Навального в організації та скоєнні злочину, що полягає в «розтраті або розкраданні чужої власності в особливо великих розмірах».

Петро Офіцеров визнаний винним у «сприянні вчиненню злочину».

Суддя також відкинув думку про те, що Олексія Навального переслідують з політичних мотивів.

Раніше багато громадських діячів і правозахисники, як у Росії, так і за кордоном, заявляли про очевидну надуманість звинувачень проти Навального і Офіцерова і про політичне підґрунтя справи проти них.

На слуханні вироку в суді Кірова були присутні члени сімей обвинувачених, а також численні журналісти та опозиційні політики, серед них – співголова партії РПР-Парнас Борис Нємцов, а також депутати Державної Думи Дмитро Гудков та Ілля Пономарьов.

Після оголошення вироку Навального і Офіцерова відразу ж заарештували, давши їм можливість лише коротко попрощатися з сім’ями.

Читання вироку тривало три з половиною години.

Спостерігачі відзначили, що суддя Сергій Блінов фактично відтворив текст обвинувального висновку, раніше представленого стороною обвинувачення.

Адвокати Навального і Офіцерова вже заявили, що подаватимуть апеляцію на вироки.

Популярність Навального виросла під час безпрецедентних вуличних протестів проти президента Володимира Путіна, що спалахнули в грудні 2011 року.

Опозиційний лідер веде боротьбу за пост мера Москви, де його суперником є діючий градоначальник Сергій Собянін. Вибори призначені на 8 вересня.

37-річний батько двох дітей, Навальний був зареєстрований кандидатом у мери одноголосним рішенням Московського міського виборчого комітету в середу. На думку критиків, влада пішла на цей крок, щоб надати контрольованої Кремлем виборчої кампанії видимість відкритості.

Вирок формально не призведе до скасування реєстрації Навального. Повне призупинення його політичної діяльності відбудеться тільки після закінчення апеляційного процесу, тобто не відразу після винесення вироку.

Посол США в Росії Майкл Макфол наступним чином оцінив вирок, опублікувавши пост у соціальній мережі Twitter: «Ми глибоко розчаровані засудженням @ navalny і явними політичними мотивами цього судового процесу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG