Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення тарифів на ЖКГ – рішення суто політичне – експерти


Дмитро Воюта

Київ – Тарифи для населення залишаться без змін, пообіцяв Геннадій Темник, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Водночас представники влади пояснюють, що зношені труби потребують тривалого ремонту та значних фінансових витрат. Експерти вважають, що тарифи піднімуть після виборів 2015 року. Але це не матиме належного ефекту без реформи житлово-комунального господарства.

Із травня у столиці комунальники проводять гідравлічні випробування. Однак замість обіцяних двох тижнів кияни живуть без гарячої води по декілька місяців.

Киянка Оксана, мати двох дітей, мешкає на вулиці Саперне поле в Печерському районі. В її будинку гарячої води немає вже два місяці. На запитання, коли відновлять гаряче водопостачання, точної відповіді комунальники не дають.

«Гарячої води немає з 13 травня. Сьогодні уже 16 липня. У нас в будинку є і люди похилого віку, і матері з дітьми, такі, як я. І всі носять ці відра. Це все жахливо. На усі наші питання нам відповідають, що води просто немає. І коли буде, невідомо», – скаржиться Оксана.

Пенсіонерку Марію з Голосіївського району про відключення гарячої води попередили завчасно, а подачу відновили точно за графіком. Її турбує інше: чи піднімуться тарифи на житлово-комунальні послуги.

«А як платити? Як підвищать плату на гарячу воду, значить, треба буде платити. А що залишиться мені з пенсії? І немає гарантії, що ті кошти підуть на ремонт тих труб, які вже давно віджили своє», – обурюється вона.

Під час проведення планових гідравлічних випробувань чи ремонтних робіт мешканці не повинні сплачувати за послуги водопостачання та відведення гарячої води, інформують у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Тарифи не підніматимемо – міністр

На нараді щодо стану і перспектив житлово-комунального господарства України Геннадій Темник, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, заявив, що підвищення тарифів не буде, незважаючи на катастрофічний стан мережі водопостачання.

«Не підвищення тарифів, а зменшення витрат, і більше раціональне використання тих коштів, які ми фактично у галузі збираємо для вироблення тих послуг, які надаються», – сказав Геннадій Темник.

Олександр Тодійчук, президент Київського міжнародного енергетичного клубу, пояснив у коментарі Радіо Свобода, що тариф на гарячу воду складає лише 60% від ціни собівартості, а різниця покривається із державного бюджету, тому їх потрібно підняти. Експерт вважає, що влада просто боїться підняти тарифи, адже це спровокує невдоволення.

Тарифи будуть зростати. Всі, хто говорять інакше, просто заграють з населенням
Олександр Тодійчук
«Тарифи будуть зростати. Всі, хто говорять інакше, просто заграють з населенням», – припускає експерт.

Мережа водопостачання у критичному стані

Мережа водопостачання перебуває у критичному стані, розповідає Дмитро Андрієвський, народний депутат від «Батьківщини», заступник голови Комітету Верховної Ради з питань житлово-комунального господарства та регіональної політики. Він сказав Радіо Свобода, що в аварійному стані перебуває близько 60% усіх мереж водопостачання.

Для того, щоб повністю усе відремонтувати, потрібно до мільярда гривень
Дмитро Андрієвський
«Для того, щоб повністю усе відремонтувати, потрібно приблизно до мільярда гривень. Але перекладати ці речі на споживачів – це неправильний підхід, неправильна ситуація», – запевняє народний депутат.

Голова Центру суспільної експертизи Любомир Черній вважає, що неможливо точно визначити, наскільки зношеною є мережа водопостачання та які кошти потрібні для її заміни, а тому усі розрахунки невірні.

«У радянські часи такі речі, як теплопостачання, водопостачання, були закритим питанням. Ніколи адекватний облік стану тих комунікацій, протяжності тих комунікацій, необхідності замін не вівся. Говорити у цифрах і у вартості заміни достатньо точно на сьогодні неможливо», – пояснює Любомир Черній.

Піднімати тарифи потрібно лише після реформи системи ЖКГ – експерт

Експерти наголошують на тому, що підняття цін на гарячу воду та опалення економічно доцільно та обґрунтовано. Але формула нарахування тарифів, яка зараз використовується, є занадто непрозорою, переконаний Любомир Черній.

«Система розрахунку цих тарифів на сьогодні є дуже непрозорою. Через існуючу систему державного дотування постачання тепла чи гарячої води для комунальних підприємств здійснюється за іншою ціною, ніж для комерційних підприємств. Допоки ця система дотування існує, ми ніколи не будемо знати реальної вартості послуг», – вважає Любомир Черній.

Станом на 1 січня 2013 року водопостачання гарячої води у Києві може складати від 20 до 60 гривень на одну особу, холодної води – від 5 до 20 гривень, опалення – від 3 до 6 гривень за один метр квадратний.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних стратегій . Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG