Доступність посилання

ТОП новини

У Йорданії ісламському радикалові, депортованому з Британії, відмовили у звільненні під заставу


Абу Катада, архівне фото
Абу Катада, архівне фото
Військовий суд у Йорданії відмовив у звільненні під заставу радикальному мусульманському проповідникові Абу Катаді, якого звинувачують у тероризмі, підтвердив у неділю його адвокат. За словами юриста, він має зустрітися з підзахисним, щоб обговорити наступні кроки.

Абу Катада, якому два тижні тому офіційно висунули в Йорданії звинувачення у змові з метою здійснювати терористичні напади на ізраїльтян, американців та інших західних іноземців у цій країні в перебігу двох невдалих замахів у 1999 і 2000 роках, не визнає своєї вини.

Тоді ж, два тижні тому, 7 липня, Абу Катаду доставили до Йорданії після депортації з Великої Британії.

Уряди Великої Британії понад десять років, із 2002-го, домагалися депортації проповідника, але Абу Катада кілька разів через суди домагався зупинення планів депортувати його. Суди вирішували, що Абу Катаду не можна екстрадувати до Йорданії через побоювання, що там він може не отримати справедливого розгляду справи і що проти нього можуть використати докази, отримані під тортурами. За цей час він провів у Британії, де його вважали за загрозу національній безпеці, понад шість років в ув’язненні у процесі розглядів справ про депортацію. Ситуація змінилася, коли Велика Британія і Йорданія минулого місяця уклали угоду про взаємну юридичну допомогу, яка мала відхилити такі побоювання.

1999 року Абу Катаду вже засудили в Йорданії за звинуваченнями в тероризмі до довічного позбавлення волі заочно, але, за йорданським законодавством, коли він опинився в руках правосуддя особисто, той вирок зупинений і справу розглядають знову.

Приблизно 53-річний Абу Катада аль-Філястині, відомий також як Омар Махмуд Мухаммад Осман, палестинець із йорданським громадянством, перебуває в переліку осіб, на яких накладені міжнародні санкції Ради безпеки ООН за звинуваченням у зв’язках із терористичною мережею «Аль-Каїда». Як вважають, він був одним із чільних помічників у Європі колишнього провідника «Аль-Каїди» Усами бін Ладена і духовним натхненником цього і ще кількох терористичних угруповань.
XS
SM
MD
LG