Доступність посилання

ТОП новини

В Україні може повторитися фінансова криза 1998 року?


Київ – Україна на сьомому місці у десятці країн із найбільшою загрозою дефолту, кажуть авторитетні фінансові аналітики. Експерти та депутати-опозиціонери наголошують, що такий сценарій стане для України реальністю, якщо уряд не змінить свою економічну політику. Натомість представники влади кажуть, що боятися нічого.

Впродовж наступних 5 років ймовірність того, що Україна не зуміє розрахуватися із зовнішніми кредитними зобов’язаннями, збільшилась із майже 35 до понад 44%. Про це йдеться у щоквартальному дослідженні за травень-червень міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor’s.

Між тим, член парламентського комітету з питань фінансів та банківської сфери, регіонал Андрій Пінчук не вважає це «діагнозом для України». За його словами, державний борг більш розвинених Італії, Португалії та Іспанії є в рази більшим. Окрім того, депутат наголошує на ефективності та стабільності економічної політики української влади, завдяки чому, за його словами, боятися дефолту не варто.

«Постійно нам казали, що буде повністю знецінена гривня, що у нас є проблеми із виплатами за газ. На щастя, подібних речей у реальності ні разу не сталося, і тому це є найкращий показник того, що Україна і уряд готові до всіх цих речей. Тому що вони займаються не тим, що прем’єр з президентом і Верховна Рада між собою борються, а якраз працюють на благо країни», – каже регіонал.

Україна постійно нарощує внутрішній і зовнішній борг – Ляпіна

Натомість член парламентського комітету з питань економічної політики, опозиціонерка Ксенія Ляпіна наголошує на відсутності економічної дисципліни в уряді та його неспроможності забезпечувати зростання економіки для наповнення бюджету. Відтак, каже вона, Україна постійно нарощує як внутрішній, так і зовнішній борг.

«Стан української банківської системи викликає стурбованість. Банківська система не забезпечує кредитування, оскільки не подолані наслідки попередньої кризи. Так само з інвестиційними процесами не вдалося зробити нічого позитивного, притоку якоїсь інвестиційної діяльності немає, і реальний сектор економіки не розвивається в результаті», – говорить Ляпіна.

Якщо Україна зазнає дефолту, це відіб’ється на доходах кожної сім’ї, адже кількість робочих міць скорочуватиметься, а виплати зарплат із бюджетних коштів будуть несвоєчасними, припускає депутат.

Уряд має хоча б поновити стосунки з МВФ – Дубровський

Старший консультант Київської школи економіки Володимир Дубровський наголошує, що багатьом українцям такі проблеми знайомі і зараз. За його словами, в разі погіршення ситуації події можуть розвиватися, як під час фінансової кризи 1998 року.

«Ситуація дуже нагадує кінець 1990-х років, коли курс починає хитатися, різко падає попит на державні цінні папери, відповідно, ще важче стає утримувати курс. І хоча є сьогодні великі, у порівнянні з тими часами, резерви Національного банку, але вони теж нижче критичної межі», – каже він.

У цілому ж серед причин нинішнього падіння української економіки Дубровський виділяє дві: невиконання держбюджету і неможливість його скорочення до прийнятних розмірів та штучне утримання валютного курсу.

Відтак експерт наголошує, що якщо уряд не зробить екстраординарних кроків, які би дозволили вийти з такої ситуації, – насамперед це може бути поновлення стосунків з МВФ, – то прогноз дефолту від Standard&Poor’s може стати цілком реальним для України.

Також Дубровський наголошує на престижності та визнанні прогнозів цього рейтингового агентства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG