Доступність посилання

ТОП новини

Журналісту, який писав про зловживання міліції, зламали щелепу


Олег Богданов
Олег Богданов
Донецький журналіст громадського інтернет-проекту «Дорожній контроль» Олег Богданов вважає, що його побили за оприлюднення порушень, скоєних правоохоронцями. Лікарі кажуть, що Богданов перебуватиме у лікарні не менше ніж місяць, адже у нього перелом верхньої щелепи, струс мозку та забої внутрішніх органів. Журналіста побили 21 липня на очах дружини й дочки.

Олег Богданов почувається зле і каже, що «били його професійно». Що ж до причин побиття, то він не сумнівається, що це через його діяльність.

Це тільки через мою діяльність, бо у мене немає особистих ворогів
Олег Богданов
«Підходив до під’їзду. Двоє вже чекали. Ймовірно, хтось уже сказав їм, що я йду додому. Зустріли біля під’їзду, і все! Почали бити-вбивати. Завалили на землю – і ногами. Це тільки через мою діяльність, бо в мене немає особистих ворогів», – розповів журналіст Радіо Свобода.

Богданов працює у громадському інтернет-проекті «Дорожній контроль» із захисту прав водіїв в Україні. Він, здебільшого, знімає на відео та викладає в інтернет спілкування з працівниками ДАІ. Журналіст думає, що через це і спалили його машину в листопаді 2012 року.

А нещодавно у Донецьку вирішили робити громадський моніторинг дій міліцейських патрулів на вулицях. В одному з таких рейдів узяв участь Олег Богданов разом з іншими журналістами та блогерами. Тоді вони зняли на камеру, як представники спецпідрозділу «Беркут» порушують правила дорожнього руху.


Міліція відреагувала на дії журналістів публічно та попросила не заважати роботі правоохоронців. Але Богданов написав заяву до Ворошилівського райвідділку Донецька про те, що працівники міліції порушують закон і відмовляються називатися під час несення служби. Саме з цим Олег Богданов пов’язує напад на нього 21 липня, однак прямих доказів у нього немає.

«Били лише ногами і знали, куди бити»

Двоє молодиків, які били Олега, за словами його дружини, були в спортивному одязі й кепках. Однак вона переконана, що це були професіонали, адже вони встигли завдати лише кілька ударів ногами її чоловікові, але ледь його не вбили. У Богданова не лише зламана верхня щелепа і ніс, але є і струс мозку та відбита нирка.


Я побачила, побігла і почала кричати. Можливо, це їх налякало, не добили
Надія Богданова
«Операція – щелепу вправляли. У п’ятницю будуть робити знову рентген. Відучора він нічого не їв. Лише воду трохи пив. Я гуляла з дочкою на дитячому майданчику, а Олег пішов додому. Проте дочка побігла за ним. Я кажу, мовляв, повертай її, нехай ще погуляє. Він її повернув і відправився до під’їзду. Потім проходить хвилина, він повертається, біжить. І за ним двоє хлопців, вони його валять на землю і починають бити ногами. Коли я побачила, то побігла і почала кричати. Можливо, це їх налякало, не добили. Били лише ногами і знали, куди бити, щоб болючіше було», – розповіла Радіо Свобода дружина Богданова Надія.

Надія боїться і хоче, щоб її чоловік тепер покинув правозахисну діяльність, адже в родині двоє дітей, молодшій дочці лише два роки.

Що ж стосується міліції, то справу взяло під контроль міське управління ГУ МВС України в Донецькій області. У повідомленні правоохоронців ідеться про те, що наряд прибув на місце через 10 хвилин після нападу. За даним фактом відкрите кримінальне провадження, це кваліфікували як хуліганство, вчинене групою осіб. Нападників поки не знайшли.

І не знайдуть, вважає родина Богданових, адже винних у підпалі їхньої машини так і не знайшли досі.

Журналіст уже витратив на лікування півтори тисячі гривень. Якщо ви хочете допомогти, то можете перерахувати гроші на картку Приватбанку дружини Олега Надії Богданової 5457 0920 2512 7501.

  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG