Доступність посилання

ТОП новини

Бунти дали б владі привід застосувати силу – Гарань


Шокуючі кадри показали всі українські і багато міжнародних телеканалів. Декілька тисяч мешканців селища Врадіївка на Миколаївщині штурмують відділення міліції. Пляшки із коктейлем Молотова, розбиті вікна, сльозогінний газ.

Селяни обурені жорстоким побиттям і згвалтуванням місцевої жінки. Серед підозрюваних — двоє міліціонерів, і люди боялися, що вони залишаться непокараними. Чиновники змушені реагувати — міліціонерів затримали, тих хто намагався приховати злочин, звільнили з роботи. Але вгамувати незадоволених людей не вдалося.

Врадіївчанка Тетяна Долгова з односельцями прийшла пішки до столиці — вимагати справедливості. Щоб покарали не тільки цих гвалтівників, а й інших міліціонерів, суддів і прокурорів, які роками чинили свавілля в її селі.

«Терпіли люди, тому що боялися міліцію. Тому що вони робили свавілля в нашій міліції», – каже жінка.

Під стінами МВС у столиці — сотні людей. У кожного своя, часом трагічна історія, пов'язана із злочинами або байдужістю правоохоронців. Соціологи кажуть — українці втомилися від безкарності міліції і готові чинити правосуддя своїми руками. Ще до заворушень на Миколаївщині недовіра до людей у формі сягла критичної точки — 70%.

«Раніше таких цифр не було. Було свого часу 40% недовіри, потім виросло до 50%, потім 60%.Зараз виросло до 70%. І зараз я відчуваю, що під час наступного опитування ми перетнемо риску 80% недовіри до міліції», – говорить соціолог Ірина Бекешкіна.

Хвиля стихійних протестів проти свавілля в правоохоронних органах прокотилася всією країною, зокрема й в столиці.

«Ми повертаємося в дев'яності роки. Але тоді криміналітет змагався із владою за контроль — хто кого переможе. А зараз ми бачимо зрощення влади і криміналу. Ситуація безкарності, побори, переслідування, катування, які здійснюють міліціонери, і їхня безкарність, власне, й призводить до того, щоб люди почали реагувати», – каже політолог Олексій Гарань.

Громадський активіст Єгор Соболєв переконаний, що реформувати міліцію і прокуратуру вже неможливо.

«Ми з друзями виступаємо за повне звільнення всіх правоохоронців. Там хвороба настільки загрозливих масштабів досягла, там усі вражені вірусом катувань, вірусом телефонного права, хабарництва, нерозумінням для кого вони працюють, що, на жаль, треба звільнити всіх», – вважає Соболєв.

Але політологог Гарань побоюється, що протести проти свавілля правоохоронців можуть вилитися в насилля. Він не виключає, що влада може скористатися цим для ще більшого «закручування гайок».

«Люди, які висувають чіткі політичні вимоги, вимоги реформ — небезпечні для влади. Неконтрольований вибух — він з одного боку небезпечний, але з іншого дає владі підстави застосувати силу», – каже Гарань.

Але чи готові українці перейти від локальних протестів до масштабних дій? Поки що соціологи спостерігають байдужість людей до політики — громадяни здебільшого не готові знову виходити на майдани. Але ситуація може швидко змінитися, каже Бекешкіна.

«Температура в суспільстві достатньо висока, і для того, щоб ця температура втілилася в якісь гарячі дії достатньо було невеликого поштовху», – говорить соціолог.

Таким поштовхом може стати різке погіршення економічної ситуації, або якась подібна до врадіївської подія. Вивести людей на вулиці можуть фальсифікації на президентських виборах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG