Доступність посилання

ТОП новини

«Перше грудня»: громадськість має контролювати проведення земельної реформи


Євген Сверстюк
Євген Сверстюк
Високий рівень корупції заважає проводити земельну реформу в Україні, тому реалізувати її треба під постійним контролем громадськості, заявляють в ініціативній групі «Першого грудня».

Група ініціює проведення національного зібрання у справах землі у вересні цього року. Участь у такому зібранні, за задумом ініціаторів, мають взяти представники фермерства і селянства, сільської інтелігенції, власників великого, середнього і малого бізнесу, фахівців галузі, а також громадських діячів. Про це заявив учасник групи Євген Сверстюк, представляючи позицію групи «Першого грудня» «Про землю і господарів».

«Ми категорично стверджуємо, що в нинішній ситуації недовіри до влади, тотальної корупції, беззаконня, бідності людей, малопоінформованості селян і відсутності незалежної судової гілки проведення земельної реформи без контролю громадськості, введення ринку земель та відчуження прав на землю є неприпустимими», – наголошують в ініціативній групі.

За задумом ініціативи «Першого грудня», на всеукраїнському обговоренні громадськість має висловити позицію стосовно таких принципових елементів реформи, як забезпечення підтримки середнього і дрібного підприємництва, ролі й функцій держави як гаранта гармонійного розвитку земельних відносин, форми залучення і доступу капіталу, а також висловити вимогу стосовно інвентаризації українських земель як передумову будь-яким діям і рішенням.

Група «Першого грудня» наголошує, що на політику, яка стосується землі, треба дивитися з точки зору довгострокового економічного зростання і формування в країні потужної середньої верстви підприємців і кваліфікованих працівників у сільській місцевості.

«Справедлива рента для селян, підтримка фермерів, недопущення монополізації і водночас відсутність зайвого втручання держави у діяльність середнього і великого капіталу – це головна формула, яка здатна забезпечити гармонійний розвиток земельно-аграрних відносин», – йдеться у заяві.
XS
SM
MD
LG