Доступність посилання

ТОП новини

Чи сприятиме Хрещення Русі газово-інтеграційному компромісу Путіна і Януковича? (Європейська преса)


Свято святом, але під час відзначення 1025-річчя Хрещення Русі у Києві Володимир Путін поставить перед президентом України Віктором Януковичем «газове питання» руба, вважає європейська преса. Експерти не виключають, що Путін вимагатиме чіткої відповіді на запитання: чи Україна із «Газпромом», чи без, а якщо без, то з ким? Тим часом Польща, як пише чимало видань, продовжує активно агітувати ЄС за підписання угоди з Україною. А британська преса розповідає про судовий процес над українцем, якого звинувачують у терактах і вбивстві мусульманина Могаммеда Саліма з Бірмінгема.

Російська «Независимая газета» прогнозує, що «президент України Віктор Янукович муситиме відповісти главі Кремля Володимирові Путіну 27 липня в Києві, з ким та на яких умовах Україна збирається співпрацювати у газовій сфері». Газета нагадує, що переговори «Газпрому» з Києвом щодо газового консорціуму заморожені, питання зміни законодавства щодо української ГТС також відкладено Верховною Радою. Експерти підозрюють, що Україна відтягує всі ці питання, бо не виключає можливості передачі ГТС західним, американським та нідерландським інвесторам зі Shell та Chevron, під можливе транспортування сланцевого газу. Про це з неприхованим невдоволенням заявляють у Москві. Тож аналітики очікують цієї суботи не лише можливого переломного моменту в стосунках Києва і Москви щодо «газових питань», а й можливої визначеності у співпраці в рамках Євразійського союзу.

Польська Gazeta Wyborcza повідомляє про те, що цього тижня маршалок (спікер) нижньої палати польського парламенту (Сейму) Ева Копач агітувала і агітує у Варшаві свого колегу, главу парламенту Люксембургу Лорана Мозара, за підтримку Люксембургом підписання в листопаді на саміті ЄС у Вільнюсі угоди ЄС із Україною про асоціацію. Ева Копач акцентувала у переговорах із чільником парламенту Люксембургу на важливості для Польщі наближення свого східного сусіда до ЄС. Мозар і Копач також обговорили перспективи розширення ЄС на Схід, а також порядок денний листопадового саміту учасників програми ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі.

Лондонська The Guardian інформує про початок розгляду у Вестмінстерському суді Лондона справи українця Павла Лапшина. Цього 25-річного аспіранта з Дніпропетровська звинувачують у кількох терактах. Йдеться про вибухи поблизу мечетей в Англії (21 і 28 червня та 12 липня), а також вбивство 29 квітня цього року 82-річного мусульманина з Бірмінгема Могаммеда Саліма. Як розповідає видання, Лапшина затримали 18 липня, королівський адвокат Луїза Ґрей вважає, що є достатньо доказів його вини. Ґрей також наголосила, що намагатиметься робити все для справедливого перебігу цього судового розгляду. Представник поліції також розповів газеті, що продовжують збирати докази й шукати нових свідків у цій справі. Британська поліція підтвердила, що затримувала ще одного 22-річного українця, але відпустила його у неділю без звинувачень, і тепер він є свідком у справі проти Лапшина. Його імені поліція не називає.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG