Доступність посилання

ТОП новини

До МЗС знову викликали представника Лівії через захоплення судна з українцями


До Міністерства закордонних справ у вівторок знову викликали тимчасового повіреного у справах Лівії в Україні Альхаді Асбає у зв’язку з захопленням у лівійському порту Бенгазі торгового судна з українцями на борту, повідомила прес-служба міністерства.

Під час зустрічі спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Геннадій Латій заявив, що українська сторона розцінює захоплення українського екіпажу як акт тяжкого злочину на території Лівії, який станом на сьогодні залишається без належної реакції офіційної лівійської влади.

Він висловив тверду вимогу негайно звільнити екіпаж судна відповідно до норм міжнародного права, забезпечити безпеку громадян України на території Лівії, а також надати адекватну офіційну реакцію та роз’яснення від лівійської сторони щодо цього інциденту.

Як повідомляли в понеділок в МЗС, представника Лівії вже викликали через цей інцидент іще минулої п’ятниці; тоді Україна так само вже вимагала від Лівії негайно звільнити судно та його екіпаж відповідно до норм міжнародного права, забезпечити безпеку українських моряків під час стоянки судна у порту, а також провести всебічне та неупереджене розслідування цього інциденту, щоб такі випадки не повторювалися в майбутньому.

Як заявляв тоді представник МЗС, самовільні дії озброєних лівійських громадян щодо судна з українцями викликають глибоке занепокоєння української сторони, яка розглядає цей інцидент як недружню акцію, що свідчить про неспроможність офіційної лівійської влади контролювати ситуацію з дотриманням законності у країні.

За даними міністерства, судно «Етель», яке прибуло до Лівії під прапором держави Сент-Кіттс і Невіс і екіпаж якого складається з 19 громадян України, захопили ще 17 липня і досі утримують у порту Бенгазі озброєні громадяни Лівії.
XS
SM
MD
LG