Доступність посилання

ТОП новини

У Британії задля боротьби з дитячою порнографією запровадять цензуру?


Новий план протидії дитячій порнографії в інтернеті, на думку прем’єр-міністра Британії Дейвіда Камерона, має допомогти захистити британських дітей від шкідливого контенту. Проте механізм функціонування закону насторожив захисників свободи слова, які побачили у ньому запровадження цензури.

Прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон закликає до запровадження серйозних заходів, спрямованих на захист дітей від порнографічного контенту в інтернеті та на боротьбу з так званою «екстремальною порнографією», що включає насильство щодо жінок.

Але кроки Камерона викликали занепокоєння захисників свободи слова, які говорять, що вони можуть запровадити практику «цензури за замовчуванням», які могли б мати небезпечні наслідки.

Що пропонує Камерон?

Камерон заявив, що уряд працює з чотирма основними британськими інтернет-провайдерами над створенням так званого «сімейного фільтру», який буде автоматично блокувати доступ до порнографії, якщо клієнт не попросить, щоб фільтр відключили. Згідно з планом, провайдери заблокують доступ до порнографії 19 мільйонам користувачів інтернетом у Британії, якщо ті не попросять цього не робити.

Також Камерон пропонує створити «чорні списки» для пошукових систем, щоб вони не допомагали знайти сцени насильства чи педофілії в інтернеті.

Маю чітке послання для Google, Bing, Yahoo та інших: це ваш моральний обов’язок
Дейвід Камерон
«Я маю чітке послання для Google, Bing, Yahoo та інших: це ваш моральний обов’язок. Я просто не сприймаю, що це є питання свободи слова, як сказав хтось із їхніх представників. Я очікую звіту про поступ цієї справи на Даунінґ-стріт у жовтні, представники пошукових систем мають відзвітувати», – заявив британський прем’єр.

В іншому випадку Камерон погрожує застосувати «силу», тобто законодавчий тиск.

Не вірте фільтрам, контролюйте дітей – супротивник цензури

Прихильники свободи слова говорять, що практично неможливо визначити, що є порнографією, і в результаті буде відфільтрований цілком легальний контент. На думку представника недержавної організації «Індекс цензури» Падрейґа Райді, в результаті у цій країні цензура, а не свобода слова стане ситуацією «за замовчуванням». Крім того, на його думку, це створить відчуття хибної безпеки для батьків.

Єдиний дієвий спосіб контролю – це бути поруч і бачити, що роблять ваші діти
Падрейґ Райді
«Фільтри не відловлюватимуть усього. А тому батьки будуть думати, що все в порядку, вони вже не мусять стежити за тим, що робить їхня дитина в інтернеті. А виявиться, що все навпаки. Тому єдиний дієвий спосіб контролю – це бути поруч і бачити, що роблять ваші діти», – вважає супротивник фільтрів.

На його думку, Британія як країна, яка має значні традиції у збереженні свободи слова, нині може створити небезпечний прецедент у світі, який використають диктатори, щоб обмежити політичні сайти.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG