Доступність посилання

ТОП новини

Врадіївську ходу нейтралізують розколом, клонами, підкупом


Учасники пішої ходи з Врадіївки біля будівлі МВС, 18 липня 2013 року
Учасники пішої ходи з Врадіївки біля будівлі МВС, 18 липня 2013 року
Київ – Рух проти свавілля міліції та Врадіївську ходу, зокрема, намагаються розколоти представники влади – таку думку висловили і громадські діячі, й політтехнологи, і самі учасники ходи. Елементами нейтралізації цієї громадської активності називають і створення альтернативних Врадіївській ході громадських організацій, і спроби підкупу представників КУПР та УНА-УНСО, які б мали внести розкол у лави протесту. Тим часом один з ініціаторів Врадіївської ходи заарештований на 10 діб, а у владі заявляють, що цей протестний рух заполітизований, а його учасники не проти заробити на своїй активності.

23 липня жителі Врадіївки Миколаївської області, що влаштували ходу від свого населеного пункту до Києва, та мешканці інших регіонів, які приєдналися до них дорогою, звинуватили засновників новоствореної громадської організації «Врадіївська хода за справедливість» у спробах розвалити і дискредитувати цей рух. Про це вони заявили на прес-конференції.

Зокрема, житель Врадіївки Олександр Кравчук звинуватив творців організації в прагненні нажитися на гучному імені учасників «Врадіївської ходи». «Це все веде до того, що вже сама назва «Врадіївська хода» знецінилася», – заявив він.

Кореспондент Радіо Свобода пройшов із ходою від Василькова до Києва. Як виявилося, половина учасників походять зі Врадіївського та інших районів Миколаївської області, і всі учасники – так чи інакше постраждали від міліції. Це спростовує заяви окремих політиків, що учасники ходи є найманцями.
Врадіївська хода – на Майдані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Другий факт, що має ознаки провокації – це відео, оприлюднене міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком, де керівник Київського УНА-УНСО Ігор Мазур (Тополя) та очільник КУПР (Коаліції учасників Помаранчевої революції) Сергій Мельниченко погоджуються за гроші внести розлад у лави протестувальників.


Пізніше вони це спростували, скликавши прес-конференцію. Ігор Мазур зауважив, що він проводив спецоперацію з метою виявити замовників підкупу й розколу антиміліцейських протестів. Однак, за його словами, не підготувався технічно, тому не записав ні звуку, ні відео зустрічей, на яких йому та Мельниченкові пропонували гроші.


Нині Ігор Мазур написав заяву про те, що відмовляється від керівних посад в УНА-УНСО.

Політтехнолог Тарас Березовець вважає, що відбулася провокація з боку МВС з метою дискредитувати Врадіївську ходу.

Міліція вдалася до розпорошування ходи
Тарас Березовець
«На кін поставили репутацію МВС та Віталія Захарченка, зокрема. Тому міліція вдалася до розпорошування ходи. Зважаючи на те, як оперативно Захарченко зреагував на інцидент із підкупом та на його відеозапис в інтернеті, немає сумнівів у причетності міліції до цих подій», – каже політтехнолог.

Між тим, Березовець наголошує, що, на його думку, наміри Мельниченка і Мазура теж не були такими кришталево чесними, як вони кажуть.

Зі свого боку, блогер Олена Білозерська, висловлюючи сумнів у тому, що факт підкупу Мельниченка та Мазура дійсно був, пише, що протести за плату – типова практика громадських організацій, які протистоять, зокрема, рейдерам та забудовникам.

Активіст: тут зійшлися інтереси Захарченка, його супротивників і борців з громадянською активністю загалом

Віталій Захарченко, міністр внутрішніх справ, називає Врадіївську ходу заполітизованою. І загалом провладні медіа неодноразово говорили про те, що хода є проплаченим проектом опозиції.

Іншу думку висловив депутат-регіонал Володимир Олійник. За його словами, опозиція піариться на біді людей, а дехто і заробляє не цьому.

Такі, як врадіївські офіцери, я перепрошую, перевертні, – є й у політиці
Володимир Олійник
«На цьому протесті від початку намагалися нагріти руки політики. А коли Врадіївська хода дійшла до Києва, їм захотілося вкрасти одне в одного лаври першості. Загалом такі, як врадіївські офіцери, я перепрошую, перевертні, є й у політиці», – підсумовує депутат.

Координатор руху «Спільна справа» Олександр Данилюк вважає, що різні сили у владі намагалися очолити антиміліцейські протести, використати їх проти очільника МВС Віталія Захарченка, і розпорошити, інсценувавши підкуп і створивши альтернативні рухи-клони.

Всі провокації довкола ходи мають намір дискредитувати громадську активність загалом
Олександр Данилюк
«Оскільки від початку ходу ініціювали звичайні громадяни і їх не контролював ніхто, навіть серед супротивників Захарченка були намагання інфільтрувати туди своїх людей. Загалом усі провокації довкола ходи мають намір дискредитувати громадську активність загалом», – підсумовує активіст.

Нині неформальний лідер Врадіївської Василь Любарець за ґратами: Шевченківський районний суд Києва засудив його на 10 діб адмінарешту за порушення правил мирних зборів.

Протести почалися після того, як 27 червня до лікарні Врадіївки потрапила 29-річна Ірина Крашкова, яку було жорстоко зґвалтовано й побито. Ґвалтівниками, за її твердженням, були два офіцери міліції. Жителі Врадіївки Миколаївської області розпочали акцію протесту, під час якої вночі з 1 по 2 липня розгромили райвідділок міліції. А 7 липня вони вирушили пішою ходою до Києва, щоб вимагати відсторонення Віталія Захарченка з посади міністра внутрішніх справ. Коли вони спробували встановити намети на майдані Незалежності в Києві, їх розігнав «Беркут». Але частина протестувальників продовжує залишатися на майдані.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG