Доступність посилання

ТОП новини

Чи можна повернути українські села до життя?


Щороку в Україні зникає 17 сіл – такими є дані Держкомстату. Однак усі нинішні ініціативи уряду з «відродження села» – це утопія радянських часів. Про це в ефірі програми «Ми разом» сказав директор Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук. Різні соціальні виплати зазвичай лише створюють чергову дірку в бюджеті, але селянам вони не йдуть, каже фахівець. За його словами, ні інфраструктура, ні соціальна сфера не повернуть людей у село, якщо там не буде робочих місць.

За даними Держкомстату, за останні десятиліття сільське населення України зменшилося на кілька мільйонів. Водночас, за словами Анатолія Ткачука, за роки незалежності дієвих державних ініціатив, які б зупинили занепад сіл, не було.
Усі нинішні ініціативи уряду з «відродження села» – це утопія радянських часів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:15:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Не вірить експерт і в останню – збільшення одноразової допомоги молодим фахівцям, які вирішили працювати в сільській місцевості. Відтепер ця сума складатиме близько 11 з половиною тисяч гривень. Натомість молодий фахівець має пропрацювати у селі не менше трьох років.

Цьогорічні випускники вишів теж досить скептично ставляться до такої ідеї, але пропозицію переїхати до села дехто все ж розглядає.

23.07.2013
Уряд не зможе відродити село лише «заманушечками»?

Кабмін удвічі збільшив одноразову допомогу молодим фахівцям, які вирішили працювати в селі далі

Зараз, хоч із повільно, однак пішов зворотній процес – урбанізація України зупиняється, говорить Анатолій Ткачук. Адже зупинився економічний розвиток у містах, і вони не потребують нових робочих рук, яких у селах і так вже практично нема. Крім того, люди переселяються з міст у приміські території і з міркувань комфорту.

Адже сьогоднішні технології дають змогу мати робочі місця в сільських територіях не тільки в сільському господарстві. Тож не виключено, що найближчі 5-10 років люди, яким не потрібен офіс, а потрібен лише хороший інтернет і комфорт, будуть жити за містом.

Однак, поки сучасна українська молодь не бачить перспектив працевлаштування у селі. Так вважають і в опозиції, і у владі.

24.07.2013
Повернення молоді в село є фантастикою – Прибиткова

«У селі немає робочих місць. Звідки ця молодь буде їхати? З міста? З іншої країни?» далі

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG