Доступність посилання

ТОП новини

«Антикорупційними грошима» зловживають?


Київ – Громадські активісти передали президентові звіт, у якому йдеться про неефективність державної програми боротьби з корупцією, і запропонували інші шляхи вирішення цієї проблеми. Міліція активістам виписала адмінпротокол за супровідну акцію «Пробий стіну бюрократії» під адміністрацією глави держави. Перфоманс демонстрував корупційність держапарату.

Громадські активісти перевірили, як виконується Державна антикорупційна програма на 2011-2015 роки, і назвали стан речей незадовільним. На їхню думку, фінансування належного не надається, координації між діями виконавців немає, а невідповідність окремих завдань запланованим заходам зводять результативність програми до нуля.

Так для програми із бюджетом у 820 мільйонів гривень і донині не передбачено жодного інструменту перевірки ефективності. Відтак, гроші на боротьбу з корупцією держава витрачає, а от куди і на що саме – невідомо.

У зв’язку з цим голова Transparency International Україна Олексій Хмара наголошує, що антикорупційну програму треба терміново змінювати.

«Потрібно, щоб компетентні органи зібралися нарешті в одному місці і ухвалили спільне рішення: які це будуть зміни і як вони будуть відбуватися. Це має зробити або урядовий уповноважений, який, сподіваємось, розпочне роботу восени, або президент на засіданні РНБО чи Національного антикорупційного комітету», – зауважує він.

«Дивіться, скільки чиновників сидять і скількох хапають за руку» – Табачник

Між тим член парламентського комітету по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією, регіонал Ян Табачник висловлює переконання, що із подібними висновками щодо неефективності антикорупційної програми поспішати не варто.

«Дивіться, скільки чиновників уже сидять і скільки кожного дня по телевізору показують, як чиновників хапають за руку за хабар, за корупцію, за те, що вони не виконують закони, і за те, що вони дискредитують державу. Значить, є щось», – каже Табачник.

Відтак депутат називає закиди щодо неефективності антикорупційної програми популізмом.

За акцію проти бюрократії – адмінпротокол

Тим часом, щоб передати результати моніторингу главі держави, автори звіту прийшли під його адміністрацію. Вони сподіваються, що президент ознайомиться із пропозиціями щодо змін антикорупційних дій і внесе їх на розгляд засідання РНБО.

Документи прийняв головний консультант адміністрації президента із питань звернень громадян Олег Мальований, однак, яке саме управління буде їх розглядати, уточняти відмовився.

Не зміг чиновник підтвердити чи спростувати і те, чи справді корупція є характерною ознакою українського бюрократичного апарату.

«Я не готовий вам зараз про це розповідати, тому що всю інформацію у нас дає прес-служба», – пояснив Мальований.

Натомість громадські активісти у вигляді театралізованого дійства «Пробий стіну бюрократії» під стінами президентської адміністрації продемонстрували, що корупція українській владі все ж таки притаманна.

«Пробий стіну бюрократії»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

У результаті організаторові акції Олексієві Хмарі виписали адміністративний протокол із покаранням від штрафу до 5 діб арешту. Правоохоронець Печерського району мотивував рішення тим, що активісти не мали права на акцію через судову заборону проводити мирні зібрання на Банковій та Лютеранській до кінця року.

Натомість організатори перфомансу на його початку кілька разів наголошували, що акція, хоч і лімітована у часі, але погоджена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG