Доступність посилання

ТОП новини

Податки українців перетікають у кишені олігархів (огляд преси)


Київ – Україною керують сировинні корпорації і бізнес, що обслуговує їх. Коли вони виводять товар за кордон, то їм повертають ПДВ. Це найбільший грабунок держави, що тільки може бути, переконує експерт тижневика «Країна». Він наголошує, що коли українець йде до магазину, то він платить податок на додану вартість, а мільярдерові Ахметову віддають це ПДВ із кишені громадян. Тобто всі нові податки – для споживачів, а для корпорацій – прибутки, підсумовує експерт. Він також стверджує, що підприємства, в яких держава так чи інакше бере участь, разом збирають десь 440 мільйонів доларів податків на рік. Якщо суму розділити на всі підприємства, то вийде, що завод менш прибутковий, ніж кіоск. Це означає, що гроші витікають. При цьому держава тільки на дотацію вугільної промисловості витрачає близько мільярда доларів. Економіку перевернуто: з громадян збирають кошти у вигляді податків і одразу ж або повертають олігархам, або вони йдуть на дотації їхнім компаніям. А олігархи утримують засоби масової інформації, партії, депутатів, формують громадську думку. Так утворюється замкнене коло. Про те, як його розірвати, аналізує експерт тижневика «Країна».

Рівень народовладдя і реального впливу народу на владу стрімко скорочується, стверджує дописувач газети «День». Судова реформа, корупційний контроль над правоохоронною системою, виборча система, формування ЦВК і Конституційного суду, тотальне панування грошей при збереженні їх виключно в олігархів – усе це, на думку дописувача, консервує систему. Він вважає, що сьогодні державні органи деградовані й дискредитовані. А це веде до деградації продуктивних можливостей країни. Судячи з попереднього досвіду влади, вона може піти найбільш руйнівним і найбезглуздішим для себе і країни шляхом провокацій. Хоча цей шлях уже перетворив нинішню владу з того, чим вона була три роки тому, на «криву качку», що спирається вже навіть не на частину народу, а на деградований і корумпований силовий апарат, наголошує дописувач «Дня».

Нова концепція освіти може бути ухвалена вже у серпні, стверджує газета «Сегодня». Старшокласникам залишать лиш 6 обов’язкових предметів замість 16, а випускникам дадуть сертифікат про професію перекладача, касира або слюсаря. Про інші можливі нововведення йдеться у статті «Революція у школі».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG