Доступність посилання

ТОП новини

Путін у Києві отримає відповідь на ідею «Русского мира» – експерт


Київ – Приїзд Володимира Путіна до столиці України на святкування річниці Хрещення Русі не додасть конструктиву російсько-українським відносинам, вважають експерти. Вони кажуть, що російський президент не обговорюватиме з українським колегою економічних питань, у найкращому випадку вони узгодять перелік питань до подальших зустрічей. Крім того, під час цього візиту Володимир Путін зможе пересвідчитися, що українська влада зробила геополітичний вибір, альтернативний ідеї «Русского мира», припускають політологи.

Святкування річниці Хрещення Русі у Києві лише підкреслить проблеми україно-російських відносин, каже керівник корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко. За його словами, заплановані заходи не консолідують суспільство і не сприятимуть просуванню України ні у російському, ні у європейському напрямках зовнішньої політики. Особисті зустрічі президентів Росії і України Володимира Путіна та Віктора Януковича також навряд чи будуть наповнені змістом, каже експерт.

«У Росії мало що є нам запропонувати. Вона не може заповнити вже свої газопроводи, які запроектувала, які будує. Плюс у неї внутрішні потреби по газу, плюс виснажуються родовища, а крім енергетики, Росії більше немає чого запропонувати. Що ще цікавить дуже Україну? Живі гроші, ми на межі технічного дефолту, але їх немає і у Росії. Якщо ми співставимо обсяги золотовалютного резерву Росії з її консолідованим зовнішнім боргом, ми зрозуміємо, що в Росії ситуація не набагато краща, ніж в України. Росія не має вільних грошей, щоб просто купити Україну і таким чином її відвернути від євроінтеграції», – зазначає Матвієнко.

Путін може озвучити певні пропозиції з енергетичних питань – Бондаренко

Під час зустрічі з президентом України Віктором Януковичем Володимир Путін може озвучити певні пропозиції з енергетичних питань, але на їхнє детальне обговорення та досягнення домовленостей у голів держав часу не буде, припускає директор Інституту української політики Кость Бондаренко. За його словами, також президенти можуть узгодити перелік питань, про які вони говоритимуть пізніше, під час майбутніх зустрічей. Експерт також вважає, що візит в Україну іноземних гостей і, зокрема, Володимира Путіна стане знаковим тому, що саме цього року Україна сподівається підписати угоду про асоціацію з Європейським союзом.

«Це святкування мало б розставити акценти у багатьох моментах у тому, куди рухається Україна, якою є історія, якає історична спадщина і, відповідно, через які критерії оцінювати наші стосунки. Те, що Сергій Льовочкін запропонував цей день вважати днем державності і днем європейського вибору – це теж симптоматично. Напередодні приїзду Путіна – це вже заздалегідь запропонована позиція України. Це наша відповідь ідеї «русского міра», – зауважує Бондаренко.

Путін не привезе нікого з економічного блоку уряду – Погребінський

Стратегічно важливих для України питань під час зустрічей президенти Росії та України не обговорюватимуть, запевняє директор Центру політичних досліджень i конфліктології Михайло Погребінський. Експерт зауважує, що про це свідчить навіть склад російської делегації.

«Путін не візьме із собою жодної людини з економічного блоку уряду. Це означає, що зовсім ніяких переговорів з питань, життєво важливих для України, не буде. Ми рухаємося до дуже небезпечної межі. Це рух, який завдячує виборові, який зробила Україна, українська влада, українська еліта. Це рух в бік від Москви. Цей рух вже цього року відобразиться на економічному та соціальному становищі усіх українських громадян», – каже Погребінський.

Передбачається, що у заходах, присвячених святкуванню 1025-річчя Хрещення Русі, візьмуть участь президенти Молдови Ніколає Тімофті та Сербії Томислав Николич. Президент Білорусі Олександр Лукашенко відмовився їхати до Києва.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG