Доступність посилання

ТОП новини

Лікування Тимошенко за кордоном неможливе – Кожара


Леонід Кожара
Леонід Кожара
Міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявляє, що міжнародне і національне законодавства не передбачають можливості лікування засудженої екс-прем’єра України Юлії Тимошенко за кордоном.

«З точки зору міжнародно-правових питань це неможливо. Адже якщо Україна звернеться до Німеччини про видачу ув’язнених – нам просто в обличчя посміються», – сказав міністр в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, чинний договір про правову допомогу й угоди у рамках Ради Європи прямо не регулюють цих питань, а для того, щоб це стало можливим, має існувати відповідна правова база. «Ми чуємо від сторони захисту Тимошенко аргументи, що це не заборонено, але оскільки ці відносини лежать у сфері кримінального й адміністративного права, то ці принципи тут не працюють. У цій сфері працює принцип: дозволено лише те, що прописано у законі», – сказав глава МЗС.

Міністр зауважив, що державні органи не діятимуть за принципом «усе, що не заборонено, – дозволено», оскільки йдеться про абсолютно інші правові відносини.

Відповідаючи на запитання про те, чи можуть бути ухвалені зміни до українського законодавства, що дозволяють лікування екс-прем’єра за кордоном, Кожара відповів: «На рівні національного законодавства не можна ухвалити закон про Тимошенко, адже закони – це універсальні загальнообов’язкові правила поведінки». «Тобто, якщо ми говоримо про те, що в Україні є понад 200 тисяч засуджених, то це має стосуватися всіх, і кожен матиме право поїхати до Німеччини в клініку «Шаріте» на лікування», – наголосив міністр.

Соратники Тимошенко заявляють про погіршення стану її здоров’я і вимагають від влади дозволу на виїзд екс-прем’єра на лікування за кордон. Такі ж заклики лунають і з боку багатьох європейських послів і політиків.
XS
SM
MD
LG