Доступність посилання

ТОП новини

У Празі з’явилися антиукраїнські написи


У столиці Чехії з’явився напис «Смерть українцям»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

У столиці Чехії з’явився напис «Смерть українцям»

Прага – На одному з автобусних вокзалів Праги – «На Желівського» – на великому контейнері для сміття невідомі написали по-чеськи «Smrt Ukrajincům» – «Смерть українцям». За роки незалежності України в Чехії не доходило до подібних відкритих закликів до розправи чи образ за національною ознакою в такій принизливій формі. До того ж, контейнер стоїть на місці, яке добре знають українці: звідси тисячі їх щороку вирушають додому.

Великий контейнер розташований приблизно за 10 метрів від кіоску – офіційного представництва одного з найбільших українських перевізників, фірми REGABUS, в кінці перону, з якого щоденно відправляються десятки автобусів в Україну і, відповідно, приїжджають сюди з Києва, Львова, Дніпропетровська, Житомира, Рівного та багатьох інших українських міст.

Напис на контейнері в такому жвавому і гомінкому місці, яке знають особисто тисячі українців, не міг не привернути увагу. Хоча напис і не займає всієї площини стінки контейнера, зате його зміст – «Смерть українцям» – не може не схвилювати. Адже він відкрито принижує гідність і честь найбільшої групи іммігрантів, якою є українська в Чехії. А відтак, приїхавши до Праги, напис може стати першим, так би мовити, привітанням від країни – господаря.

Українські представники в Чехії поки що не реагують

Хто наважився на такий вчинок і чи знає про напис, зокрема, фірма REGABUS, представництво якої розташоване найближче? Чи повідомили працівники REGABUS чеську поліцію про порушення чинного законодавства, адже напис відкрито закликає до агресії й насильства?

На це запитання Радіо Свобода працівник фірми REGABUS спочатку категорично відмовився відповідати, мовляв, нічого не знаю, це не наша справа. Згодом, правда, незадоволено заявив, що взагалі не хотів би, щоб Радіо Свобода про це поширювало інформацію. У посольстві України в Чеській Республіці також поки що відмовились коментувати цю справу.

Серед багатьох українських громадських організацій у Чехії однією з найбільших і найстарших є «Українська ініціатива в Чеській Республіці». Її голова Віктор Райчинець у розмові з Радіо Свобода пообіцяв особисто зайнятись цією справою.

«Я завтра передзвоню директорові підприємства і спитаю, у чому справа, – каже він. – Якщо я десь буду працювати, де багато українців від’їжджає з автобусами, вони ж ходять туди по квитки, і якщо є така справа, то я обов’язково передзвоню і скажу їм. Вони б, у першу чергу, мали б звернутися до місцевих, які за це відповідають, і сказати, що таке не сміє бути там, де вони мають свій офіс», – каже він.

Чехів вразила ксенофобія?

Представництво фірми REGABUS і автобусний вокзал «На Желівського» відомі тисячам українців у Чехії. І чехи знають це місце – поруч автобусна зупинка міського транспорту. Кому потрібно розпалювати міжнаціональну ворожнечу?

На думку відомого чеського політолога Петри Прохазкової, автором можуть бути і чехи, та ні в якому разі не можна легковажно ставитися до події.

«Звичайно, хотілося б вважати, що це якісь дитячі забави. Та, з іншого боку, це доволі конкретна погроза, адже в написі названа конкретна національність. Останнім часом у Чеській Республіці набагато частіше проявляється расова нетерпимість, насамперед проти ромів. Чехи стають все більше нетолерантними щодо всіх емігрантів, не конче проти мусульман, в’єтнамців чи ромів, але й щодо найближчих – до українців та росіян», – зазначає вона.

Українці становлять найбільшу групу мігрантів до Чехії, яка нараховує, за офіційними даними, понад 116 тисяч осіб; іще понад 50 тисяч українців за національністю становлять другу за чисельністю національну меншину серед громадян Чехії.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG