Доступність посилання

ТОП новини

Скорочення зарплатної заборгованості: тенденція чи сезонність?


Київ – Зарплатна заборгованість в Україні у червні скоротилася більш ніж на 5 %. На 1 липня вона становить трохи менше мільярда гривень. Такими є дані Держстату. Представники влади пояснюють це наведенням порядку і називають тенденцією. Фахівці ж говорять, що реальний рівень заборгованості вищий, оскільки велика частина зарплат виплачується у конвертах.

Найвища заборгованість станом на 1 липня була зафіксована у промисловості – понад 460 мільйонів гривень. Далі ідуть підприємства транспорту, поштова і кур’єрська діяльність та будівництво. Причому більше ніж 500 мільйонів гривень заборгованості, а це понад половина від загального обсягу припадає на економічно активні підприємства. Разом з тим, порівняно із травнем, невиплати скоротилися більш ніж на 5 відсотків – інформує Держстат.

Представники влади називають це позитивною тенденцією.

«Позитивні тенденції дають про себе знати, – каже Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов. – І насамперед завдяки наведенню демократичного порядку в країні».

Позитивних тенденцій не помітила 27-річна киянка Оксана, яка працює у одному з фітнес-клубів. Зарплати вона не отримує понад 3 місяці. Це змусило її поскаржитися на роботодавця до прокуратури.

«Я дуже сподіваюся, що мені виплатять мою зарплату, – говорить дівчина. – Але мій адвокат каже, що наразі прокуратура також не діє. Але я сподіваюся, що процес якось піде».

Зараз Оксана шукає нову роботу, але каже, що отримати зароблені гроші – справа принципу.

Реальна заборгованість вища?

Між тим, як зазначила Радіо Свобода колишній міністр соціальної політики, народний депутат від «Батьківщини» Людмила Денисова, реальна заборгованість із зарплат нині є значно вищою, ніж офіційна. Сьогодні в Україні існує чорна, сіра та біла зарплати, і якщо комусь заборгували плату у конвертах, то офіційна статистика цього не враховує, наголошує Денисова.

«Ті, хто не працює на державних фондах, отримують зарплату і так, і так (офіційну і в конвертах – ред.), – пояснює Денисова. – На сьогоднішній день у нас працює 11 мільйонів громадян. 3 мільйони – це бюджетна сфера і державні службовці. А 8 мільйонів людей отримують зарплату і так, і сяк. Це ще 150 мільярдів фонду оплати праці».

Що ж до офіційних даних, то економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь називає зниження зарплатної заборгованості сезонним явищем.

«Це нормальна ситуація для України, коли на початку року заборгованість із зарплат зростає, тому що підприємства, які працюють з грошима місцевих бюджетів, а бюджети запізно ухвалюються і не ухвалюються вчасно договори, то перші два місяці року іде зростання заборгованості по зарплатах, решту року вона скорочується. Це скорочення, яке відбувається зараз, є звичайним явищем».

На початку червня президент Віктор Янукович доручив віце-прем’єру Сергію Арбузову з’ясувати ситуацію із заборгованістю із зарплат на економічно активних підприємствах.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG