Доступність посилання

ТОП новини

Виставку «Велике і Величне» у Мистецькому арсеналі відкриє Янукович


Останнє фото знищеної в Мистецькому арсеналі картини «Коліївщина: Страшний суд», Київ, 24 липня 2013 року, фото з Facebook Володимира Кузнєцова
Останнє фото знищеної в Мистецькому арсеналі картини «Коліївщина: Страшний суд», Київ, 24 липня 2013 року, фото з Facebook Володимира Кузнєцова

Оксана Рущак

Київ – Виставка під назвою «Велике і Величне» сьогодні відкривається у Мистецькому арсеналі. Виставка представляє тисячу найвизначніших мистецьких творів із колекцій 35 художніх, історичних та археологічних музеїв. Це найяскравіші сторінки українського мистецтва від найдавніших часів і до сьогодні. Очікується прибуття на подію президента Віктора Януковича. Між тим, художник Володимир Кузнецов заявив про цензуру на виставці: його роботу «Коліївщина: Страшний суд» було знищено.

На виставці можна побачити роботи таких митців, як Казимир Малевич, Василь Кандинський, Володимир Боровиковський, Микола Пимоненко, Олександра Екстер. До речі, Малевича привезли із сільського музею на Харківщині.

Багато із представлених творів не виставлялись у музеях, звідки їх привезено, через брак виставкового простору. Тому, на думку голови українського національного комітету Міжнародної ради музеїв Сергія Лаєвського, відтепер ці твори побачать світ, на них по-інакшому дивитимуться.

«Після того, як музейні експозиції побувають в Мистецькому арсеналі, на них по-інакшому дивитимуться як в Києві, так і на місцях, як центральні телеканали, так і місцеві ЗМІ. І щоб там не сталося, від подібної участі в експозиції, музеї матимуть тільки користь», – каже він.

Українську мистецьку славу зібрали вперше

Серед тисячі творів чільне місце також посідають твори сакрального мистецтва. Це, наприклад, Пересопницьке Євангеліє, Кристинопільський Апостол, скульптури Йогана Георга Пінзеля «Святий Яким» та «Свята Єлизавета», які через їхні великі розміри не змогли транспортувати до Парижа. Тож українці мають змогу побачити більше, ніж ті самі парижани.

Як зазначає мистецтвознавець, проректор із наукової роботи Львівської національної академії мистецтв Роман Яців, виставка «Велике і Величне» є зібранням творів, які прославляють українську культуру в світі.

«Вперше в такий спосіб можна побачити сукупність таких творів, які дають славу імені української мистецької культури в світі. В такий спосіб можна вже набагато впевненіше дивитися на нові можливості, саме після такого проекту, репрезентації нашої культури в світі», – каже Роман Яців.

Організатори обіцяють неочікуване поєднання

На великій потребі України в подібній виставці наголошує генеральний директор Мистецького арсеналу Наталія Заболотна.

«Цей проект не під дату з чистої води. Цей проект, який вже був на часі. Мабуть, вже десь в повітрі витало те, що потрібно пред’явити нації власне національне надбання. Сподіваюсь, що кожен, хто прийде в Мистецький арсенал, починаючи з 27 липня і до кінця вересня, вийдуть з нього з почуттям гордості за власну землю, яка має давнє коріння, в якій намішано багато культур, яка є синтезом Європи і Сходу», – каже вона.

Популяризація творів із музеїв України є, за словами директора Львівського історичного музею Богдана Чайковського, дуже позитивним явищем. Він наголошує на тому, що завдяки цій виставці глядачі не тільки побачать та по-новому відкриють для себе певні твори. Це вплине і на відвідуваність тих регіональних музеїв, звідки їх взято.

«Для музеїв з областей, великих музеїв, історичних, мистецьких, художніх музеїв це популяризація їхнього доброго імені, їхніх творів. Потім люди дізнаються про них, і це впливає в якійсь мірі навіть і на відвідування. Дуже позитивне значення», – каже він.

До виставки готувались близько року. Експозицію застрахували на 350 мільйонів гривень. Спеціально для картин в Арсеналі змінили дизайн та змонтували необхідну кількість стін, яких не було раніше. Тож відвідувач побачить неочікуване співставлення картин та їхнє поєднання, як зазначають куратори проекту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG