Доступність посилання

ТОП новини

Суд заборонив «Свободі» проводити акції в день Хрещення Русі


Київський окружний адміністративний суд ухвалив рішення про заборону всеукраїнському об’єднанню «Свобода» проводити акції протягом 27-28 липня на центральних вулицях Києва, повідомляє прес-служба партії.

За повідомленням, таке рішення суд ухвалив 25 липня. Суддя мотивував своє рішення тим, що заплановані «Свободою» акції протесту проти приїзду на 1025-річчя Хрещення Русі в Україну московського патріарха Кирила і президента Росії Володимира Путіна нібито мають ознаки порушення прав громадян і можуть призвести до порушення громадського порядку.

«Рішення суду є відверто упередженим і таким, що порушує статтю 11 Європейської конвенції з прав людини і статтю 39 статтю Конституції України, які регламентують права громадян на мирні зібрання», – цитує прес-служба представника ВО «Свобода» в суді Степана Кударенка.

Він назвав прикметним той факт, що суддя також мотивував заборону на мирні зібрання тим, що заявку на проведення акції подали менше ніж за 10 днів, як цього вимагає рішення Київради. «Однак це рішення є таким, що порушує права громадян на мирні зібрання, тому не може бути застосованим у суді. Адже в тлумаченні Конституційного суду до першої частини статті 39 Конституції України йдеться про те, що повідомлення про проведення акції має бути завчасним, однак жодних термінів для цього не визначено», – сказав Кударенко.

У «Свободі» заявляють, що оскаржуватимуть це рішення суду.

24 липня київська міська організація ВО «Свобода» подала заявку на проведення акції протесту проти візиту в Україну предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кирила і президента Росії Володимира Путіна з нагоди святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі на Європейській площі біля Українського дому в центрі Києва.

XS
SM
MD
LG