Доступність посилання

ТОП новини

Представник України у Митному союзі: угода з ЄС не означає інтеграцію


Представник України в Євразійській економічній комісії, що є виконавчим органом Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану, Віктор Суслов заявляє, що угода про асоціацію з ЄС – у разі, якщо вона буде підписана – не наближає Україну до перспективи членства у Євросоюзі. Про це він сказав на форумі, організованому у Києві організацією Віктора Медведчука «Український вибір».

«Я можу цілком офіційно послатися на осіб, які брали участь у переговорах щодо підготовки проекту угоди про асоціацію: вони багато разів від імені України ставили питання, щоб в угоді прописати хоча б перспективу членства України у Європейському Союзі, і офіційно було відмовлено. Тому мова не йде про інтеграцію у Євросоюз чи про якусь європейську інтеграцію – мова йде зовсім про іншу інтеграцію», – сказав Суслов.

«З огляду на те, що Євросоюз має понад 20 угод щодо зон вільної торгівлі з іншими країнами і вони не пов’язані з перспективою членства цих країн у Євросоюзі, то Україна потрапляє у схожу, але гіршу ситуацію», – додав він.

«Якщо подивитися ідеологічно: як визначали місце Україні після розпаду СРСР, наприклад, Маргарет Тетчер або Збігнєв Бжезинський? Всюди йдеться про одне: місце України – це буферна зона. Тож якщо аналізувати з такої глобальної точки зору, що ми можемо підписати, – ми можемо підписати угоду про інтеграцію України фактично у буферну зону між Євросоюзом і Митним союзом. Така зона не буде стійкою, вона не буде привабливим місцем для інвестицій і, звісно, вона створить додаткові проблеми», – зазначив представник України у Євразійській економічній комісії.

«Я впевнений, що не треба чекати цього листопада, коли, кажуть, буде чи не буде підписано угоду про асоціацію з ЄС, чи буде вона потім ратифікована чи ні. Треба рухатися шляхом поглиблення взаємовигідних відносин, які склалися, і додатково можуть бути розвинені, між Україною і Росією та іншими країнами-членами Митного союзу», – додав він.

Участь у заході взяв також і російський президент Володимир Путін, який зокрема наголосив, що майбутнє економічних відносин Росії і України залежить від того, «як ми домовимося про спільну роботу на абсолютно рівноправних, чесних, зрозумілих і прозорих умовах».
XS
SM
MD
LG