Доступність посилання

ТОП новини

Україна не дружня до шукачів притулку із теренів СРСР – експерти ООН


Київ – Експерти ООН радять громадянам колишніх радянських республік і Сирії не шукати притулку в Україні. За даними Управління верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців (УВКБ ООН), Україна відмовляє переважній більшості вихідців із цих регіонів. Натомість Державна міграційна служба України запевняє, що діє у рамках чинного законодавства й активно реформується.

Лише троє із 500 прохачів притулку з країн СНД й 45 втікачів із Сирії отримали в Україні статус біженців і захист протягом року. Такі дані наводить Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

Шукачі притулку залишаються жити в Україні. Але при цьому вони не отримують відповідних документів
Олдріх Андрисек
Олдріх Андрисек
Олдріх Андрисек
«Шукачі притулку залишаються жити в Україні. Але при цьому вони не отримують відповідних документів, тобто вони не можуть довести, хто вони. Хоча посилений захист в Україні отримали 45 громадян Сирії, які потребують міжнародного захисту – близько 300 їхніх співгромадян чекають на рішення української сторони», – повідомив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, голова українського представництва УВКБ ООН у справах біженців Олдріх Андрисек.

Він також зазначає, що можна порахувати на пальцях однієї руки кількість громадян Білорусі, Киргизстану і Росії, які отримали статус біженців в Україні. Для порівняння: в Австрії лише минулого року притулок та право на захист отримали понад тисячу громадян Росії.

Голова українського представництва УВКБ ООН у справах біженців не виключив, що окремим іноземцям відмовлено у захисті через політичні мотиви або через бюрократичні проблеми у роботі Державної міграційної служби України.

Частина з цих росіян, які безуспішно просять притулок в Україні, згодом отримають його в інших країнах
Олдріх Андрисек
«Для мене абсолютно не зрозуміло, чому всім було відмовлено. Якщо це вмотивовано чисто політично або у зв’язку з некомпетентністю проведення інтерв’ю, я не вдаватимуся у подробиці... Однак, частина з цих росіян, які безуспішно просять притулок в Україні, згодом отримають його в інших країнах. Тому відповідь буде очевидною», – сказав Андрисек.

Із цим категорично не погодився заступник голови державної міграційної служби Василь Грицак.

«У нас у ДМС на досить високому рівні підібрані фахівці. Я хочу відразу вам сказати, що тиску з боку адміністрації президента, з боку Кабінету міністрів, МВС, МЗС або інших інституцій на державну міграційну службу не було. Ми діємо виключно у законодавчо забезпеченому полі», – наголосив Грицак.

Міграційна система України корумпована – експерти

Державна міграційна служба відмовила у наданні статусу біженця зокрема російським активістам опозиційних організацій «Інша Росія» і «Солідарність» Олексієві Дев’яткіну і Михайлові Маглову, журналістці Дженні Курпен. Вони оскаржили ці відмови в українських судах.

А два дні тому Україна відмовила в наданні статусу біженця представнику Російського соціалістичного руху Філіпу Гальцову. Про це повідомило українське представництво УВКБ ООН у справах біженців.

Чиновники виходять з дуже простої мотивації до таких питань: перше, скільки і як можна «збити грошей» із шукача притулку
Богдан Буткевич
«Чиновники виходять з дуже простої мотивації до таких питань: перше, скільки і як можна «збити грошей» із шукача притулку. Якщо у людини грошей нема, чиновник до неї втрачає інтерес. Друге, був такий момент (насамперед він стосувався нелегальної міграції), що на підтримку біженців виділялися чималі кошти, і ці гроші осідали у кишенях відповідних чиновників», – прокоментував Радіо Свобода ситуацію з процедурою отримання статусу біженця дослідник міграційних процесів, журналіст Богдан Буткевич.

ООН у звіті щодо ситуації з біженцями рекомендував Україні змінити систему надання притулку, зробивши її прозорою і незалежною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG