Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківська облрада на «дерибан» при розподілі сланцевого газу не погодиться – голова


Івано-Франківська обласна рада може погодити угоду між Україною та компанією «Шеврон Юкрейн» і товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська» про розподіл вуглеводнів лише за умови, що будуть враховані економічні інтереси Прикарпаття, але на «розподіл-дерибан» при видобутку сланцевого газу депутати не погодяться, заявив у вівторок на прес-конференції голова обласної ради Василь Скрипничук.

Він вважає, що було б правильним, якби було створене підприємство «Прикарпаттясланцгаз» або якесь інше, не приватне, а комунальне, у спільній власності територіальних громад, яке було б учасником цієї угоди. За словами Скрипничука, не хочуть працювати «ні на київського, ні на донецького, ні на іспанського, ні на якогось іншого приватника, коли труба не наша, газ не наш, ціни не наші».

Водночас голова облради визнає, що прикарпатські депутати стоять перед вибором: «погодити угоду – значить, діяти в інтересах компанії «Шеврон» і приватної компанії «Надра Олеська», зареєстрованої у Києві, не погодити угоду – значить, діяти в інтересах Росії, тож вибір у депутатів «страшенно широкий».

На запитання Радіо Свобода, який можливий сценарій при непогодженні угоди, Скрипничук зауважив, що в законі нема терміну «обласна рада», тож погоджувати можуть і сільські громади, і районні. За його словами, «для хитрих і дуже хитрих, і настирних людей, які хочуть, щоб цей газ видобувався, залишається знайти або сільську раду, або один район, на території якого буде дано такий дозвіл, і тоді обласна рада не буде мати взагалі нічого».

За словами Скрипничука, найсуттєвішим зауваженням є те, що під час підготовки проекту угоди не дотримано законодавства щодо «обов’язкової державної експертизи з фінансових, правових, природоохоронних та інших питань». Не було таких експертиз і в Харкові і Донецьку, де вже підписані схожі угоди з компанією «Шелл».

В Івано-Франківській обласній раді створена робоча група з опрацювання угоди про розподіл продукції з участю майже півсотні депутатів, представників влади, науковців, екологів, юристів. Уже надійшло 129 поправок. Це зауваження юридичного, фінансово-економічного і екологічного характеру.

Сесія Івано-Франківської обласної ради, на якій депутати скажуть своє слово щодо сланцевого газу, відбудеться 20 серпня. Представники екологічної парламентської комісії та екологи закликали депутатів облради не підписувати угоду.

Голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк неодноразово називав принциповим моментом те, що «з видобутком сланцевого газу можемо отримати абсолютну і повну незалежність від свого близького сусіда», маючи на увазі закупівлі газу в Росії.
XS
SM
MD
LG