Доступність посилання

ТОП новини

Регіонал Мельник опинився на волі без судового рішення


Петро Мельник в залі суду, Київ, 30 липня 2013 року
Петро Мельник в залі суду, Київ, 30 липня 2013 року
Київ – Екс-депутат від Партії регіонів Петро Мельник, затриманий за підозрою у хабарництві, опинився на волі без рішення суду. Печерський райсуд Києва не встиг обрати запобіжного заходу до завершення терміну затримання. Причина: підозрюваний посилався на тяжку хворобу, а відтак його участь у судовому засіданні була неможливою. Тепер ані адвокати, ані прокурор не гарантують, що Мельник з’явиться до суду у призначений час – зранку у середу.

Протягом дня розгляд питання про запобіжний захід щодо ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника переносився двічі. Засідання призначили на 11-у годину ранку, перенесли на 13-у годину, а потім на 15-у годину. Зрештою, підозрюваного до суду доправили на «швидкій» і у візку привезли до зали засідань. Після цього Мельник, лежачи на лаві, попросив суд про медичний огляд. Він також заявив, що не хотів їхати до суду, оскільки почувається дуже зле.

Змусили мене. Фізично, силою стягли мене з ліжка, везли разом з ліжком
Петро Мельник
«Змусили мене. Фізично, силою стягли мене з ліжка, везли разом з ліжком. Я ніколи не думав, що таке може бути, ніколи не думав», – повторював Мельник.
Екс-регіонал Мельник знову на волі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Для огляду підозрюваного була оголошена ще одна перерва в засіданні. Петро Мельник заявив, що не довіряє лікарям однієї з приватних клінік, які вже раніше проводили огляд і надавали допомогу попри бажання його та родичів. Відтак до процесу долучилася бригада лікарів державної клініки.

Хвороба Мельника має середній ступінь тяжкості – слідчий

Зрештою засідання розпочалося, утім, захисники наголошували, що підозрюваний не може брати у ньому участі через погане самопочуття, і посилалися на довідку з державної лікарні. Водночас, сторона обвинувачення просила долучити до справи довідку приватної клініки. Цей документ визначає стан Петра Мельника як «середнього ступеню тяжкості», наголошував слідчий Олег Зайцев.

На моє запитання до лікарів, чи може він бути присутній під час судового засідання, відповіли, що може
Олег Зайцев
«Відповідно до діагнозу лікарів, стан підозрюваного – після гіпертонічного кризу, який був блокований. На моє запитання до лікарів, чи може він бути присутній під час судового засідання, відповіли, що так, може», – заявив Зайцев.

Суддя Печерського райсуду Марія-Маргарита Пилаєва зважила на те, що Мельник залишався лежати, і погодилася з аргументами захисту. Вона оголосила перерву до ранку середи і, водночас, призначила експертизу щодо стану здоров’я підозрюваного та можливості його участі у судовому засіданні.

Невідомо, чи з’явиться Мельник до суду – прокурор

Оскільки з моменту затримання Петра Мельника минуло три доби, то міліція припинила його вартування прямо у судовій залі. Чи з’явиться тепер Петро Мельник на засідання, невідомо, заявив журналістам прокурор Максим Лавренюк. «Я не знаю! Як я можу вам сказати, з’явиться він чи ні?» – зауважив він.

Водночас, прокурор Лавренюк наголошує, що коли підозрюваний без поважної причини не з’явиться до Печерського суду, його можуть доставити примусово на судове засідання.

Мельник завтра з’явиться до суду, якщо лікарі дозволять – адвокат

У свою чергу захисники запевняють, що Петро Мельник прибуде на засідання суду, якщо лікарі дозволять йому брати в ньому участь. Водночас, адвокат Олексій Назаренко наголошує, що навряд чи його клієнт одужає так швидко.

«Суд може обрати для нього запобіжний захід у будь-який момент. Слідчий може подавати відповідне прохання. Петро Мельник завтра з’явиться до суду, якщо лікарі експертної комісії дозволять», – сказав Назаренко.

Підозрюваного з суду забрала «швидка допомога», яку викликали його родичі. Лікарі на ношах винесли Мельника з будівлі і повезли його в лікарню, але не уточнили, в яку саме.

Правоохоронці затримали екс-депутата від Партії регіонів, ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника 27 липня. Згідно з повідомленням ГУБОЗ МВС, він намагався одержати неправомірну вигоду у розмірі 40 і 80 тисяч гривень від двох громадян України за вступ їхніх родичів до названого вишу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

XS
SM
MD
LG